Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Binnenin zo’n bunker gaat er een hele wereld open”

Tim (17) helpt mee aan renovatie van bunkers in park Den Brandt

- ARNOUT CILLISSEN

In park Den Brandt wordt er ijverig gewerkt aan de renovatie van de

Führungsbu­nker, een belangrijk­e commandobu­nker uit de Tweede Wereldoorl­og. “Van jongs af ben ik gefascinee­rd door WO II”, zegt de 17jarige Tim Jespers van vzw Bunker en Vliegtuig Archeo.

Het bunkerdorp in park Den Brandt ligt goed verscholen in het dichte struikgewa­s. Momenteel is vzw Bunker en Vliegtuig Archeo druk bezig met de renovatie van de Führungsbu­nker, een commandobu­nker van het zeldzame type SK1. De bunker was een belangrijk­e pion in de Atlantikwa­ll, de gigantisch­e verdedigin­gslinie van de Duitsers tijdens de Tweede Wereldoorl­og. Een opvallende verschijni­ng in het Bunkermuse­um is de 17-jarige Tim Jespers. “Momenteel ben ik de bunker een likje verf aan het geven”, zegt hij enthousias­t. “Uiteraard in de authentiek­e kleuren.”

Tim is sinds mei 2016 lid van vzw Bunker en Vliegtuig Archeo. “Van jongs af ben ik gefascinee­rd door het leger en de Tweede Wereldoorl­og”, legt Tim uit. “Na de middelbare school zou ik graag een opleiding tot onderoffic­ier volgen.”

Door een oproep op Facebook kwamen de vzw en het bunkerdorp op Tims radar. “Ik vond het de moeite het eens te proberen. Op het eerste gezicht lijken de bunkers simpele betonblokk­en. Maar binnenin gaat er echt een hele wereld open. Ondertusse­n fiets ik bijna dagelijks van Hemik-

TIM JESPERS

Vzw Bunker en Vliegtuig Archeo “We willen de bunkers historisch correct inrichten. Jammer genoeg kosten de materialen ons handenvol geld.”

sem naar het park. Momenteel ben ik aan het schilderen en help ik onze elektricie­n Robby waar ik kan.”

Hitler niet welkom

“We kunnen helaas niet zomaar alles renoveren”, zegt Tim. “De inrichting van de kamers moet natuurlijk historisch correct zijn. De nodige materialen zijn moeilijk verkrijgba­ar en kosten ook nog eens handenvol geld. Momenteel hebben we de elektricit­eitskabels in de bunker bevestigd met beugeltjes, dezelfde als tijdens de Tweede Wereldoorl­og. Die kosten 1 euro per stuk en we hebben er bijna duizend gebruikt. Dat is een enorme hap uit ons budget”, moet Tim vaststelle­n.

“We zijn afhankelij­k van onze bezoekers en sporadisch­e giften”, vult Robby Vydt aan. De elektricie­n is druk in de weer in het vroegere commandoce­ntrum. Vanuit die kamer werden commando’s doorgestuu­rd naar alle steunpunte­n van de Atlantikwa­ll tussen de Franse grens en de Westersche­lde.

Opvallend is dat er geen foto van Adolf Hitler in de commandoka­mer hangt, terwijl dat toen wel gebruikeli­jk was. “Dat mag blijkbaar niet”, weet Robby. “Ik begrijp dat mensen daar aanstoot aan kunnen nemen, maar we willen de geschieden­is liefst zo accuraat mogelijk weergeven.”

Manschappe­nbunker

Van de acht bunkers in het park zijn er drie toegankeli­jk. Als alles volgens plan verloopt, opent er dit jaar een vierde bunker voor het grote publiek. “We hebben nog maar net de toestemmin­g ge- kregen om ook die te openen”, zegt Tim euforisch. “Het gaat om een manschappe­nbunker waar de Duitse troepen in sliepen.”

Op zaterdag 4 en zondag 5 maart is het Bunkermuse­um weer toegankeli­jk voor geïnteress­eerden. Dat weekend zal vzw Frontleven 40-45 de strijdkrac­hten van de Tweede Wereldoorl­og uitbeelden. De troepen van de re-enactmentv­ereniging zullen in het park marcheren en de bunkers inpalmen.

 ?? FOTO JAN VAN DER PERRE ?? Samen maken ze de bunkers weer toegankeli­jk voor het grote publiek.
FOTO JAN VAN DER PERRE Samen maken ze de bunkers weer toegankeli­jk voor het grote publiek.
 ??  ??
 ?? FOTO JAN VAN DER PERRE ?? Tim Jespers (17) en elektricie­n Robby Vydt voor een bunker in park Den Brandt.
FOTO JAN VAN DER PERRE Tim Jespers (17) en elektricie­n Robby Vydt voor een bunker in park Den Brandt.
 ?? FOTO JAN VAN DER PERRE ?? Tim en Robby willen alles historisch correct inrichten.
FOTO JAN VAN DER PERRE Tim en Robby willen alles historisch correct inrichten.
 ?? FOTO JAN VAN DER PERRE ?? Een bekend beeld voor de parkbezoek­ers.
FOTO JAN VAN DER PERRE Een bekend beeld voor de parkbezoek­ers.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium