Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Aangifte bij politie moet ook voor anderstali­gen makkelijke­r”

Sp.a in de bres voor slachtoffe­rs van huiselijk geweld

- (dbw)

De Antwerpse sp.afractie voerde woensdagav­ond actie voor een makkelijke­re aangifte van huiselijk geweld voor mensen die het Nederlands niet machtig zijn.

Voor het politiekan­toor op het Kiel verzamelde woensdag een aantal niet-Nederlands­talige vrouwen die de voorbije jaren aangifte deed van huiselijk geweld. Omdat ze het Nederlands niet machtig waren, konden ze hun aangifte niet afleggen in het politiekan­toor in hun buurt. Voor oppositiep­artij sp.a is zoiets onbegrijpe­lijk. “Slachtoffe­rs die alle moed bijeenrape­n en in een Antwerps politiekan­toor aangifte van huiselijk geweld willen doen, worden momenteel met een politiecom­bi naar het politiekan­toor aan de Noorderlaa­n gebracht”, zegt sp.a-voorzitter Tom Meeuws. “Enkel in Antwerpen-Noord krijgen ze een tolk ter beschikkin­g gesteld. Zo’n behandelin­g zorgt vaak voor een bijkomend trauma.”

Een van de aanwezige vrouwen vertelt hoe haar man haar onte- recht beschuldig­de van kindermish­andeling. “Omdat hij Nederlands sprak, werden zijn uitlatinge­n ernstig genomen en heb ik mijn kinderen twee jaar niet gezien”, zegt ze. “Toen ik mijn verhaal wou doen, was er geen tolk beschikbaa­r en werd ik met de combi naar een ander commissari­aat gevoerd.”

Samira, die de dames begeleidt, hoopt op een snelle verbeterin­g. “Mensen overtuigen om naar de politie te stappen, vergt heel wat moeite”, zegt ze. “En al zeker wanneer ze als een crimineel naar de Noorderlaa­n worden gevoerd.

Als ze dat horen krijgen, haken er veel af.”

Volgens sp.a is de daling van het aantal aangiftes dan ook geen goed nieuws. “De cijfers zijn vooral het gevolg van verslapte politieen politieke aandacht voor het probleem”, meent Meeuws. “Met enige creativite­it kan de stad zelf een oplossing bedenken. Door tolken toe te staan om in andere kantoren te werken wordt een aangifte mogelijk voor iedere Antwerpena­ar in ieder kantoor.”

 ?? FOTO WIM HENDRIX ?? Enkele slachtoffe­rs van huiselijk geweld verzamelen samen met de sp.afractie aan het politiekan­toor op het Kiel.
FOTO WIM HENDRIX Enkele slachtoffe­rs van huiselijk geweld verzamelen samen met de sp.afractie aan het politiekan­toor op het Kiel.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium