Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Op bijles bij ex-Antwerpspe­ler

Alain Van Mieghem (34) richt zich in Brasschaat ook op technisch minder sterke spelertjes

- JAN BRYS

Alain Van Mieghem, voormalig voetballer bij onder meer Germinal Ekeren, GBA, Antwerp en Roda JC, leidt in Brasschaat Way to Play, een voetbalsch­ool voor jonge voetballer­tjes. Jaarlijks passeren tweeduizen­d spelers de revue. Ook wie het wat moeilijker heeft met de techniek, is welkom

De intussen 34-jarige Van Mieghem begon na zijn actieve voetbalcar­rière als techniektr­ainer bij Antwerp. Daar merkte hij dat het echt een passie aan het worden was. Iedere woensdagna­middag is hij in het Provinciaa­l Sportcentr­um Peerdsbos om de kinderen techniek bij te leren.

“Ik begon met een vzw met vijftien kinderen. Nu zie ik met stages en voetbalkam­pen erbij jaarlijks tweeduizen­d kinderen de revue passeren. Iedereen is hier welkom, ook voetballer­tjes die tech- nisch minder sterk zijn en daarom bij hun club soms uit de boot vallen. De spelertjes zijn bijna allemaal aangeslote­n bij een club. Iedereen traint op zijn niveau. Pas als je aan een bepaalde norm voldoet, stap je over naar een hoger niveau, ieder op zijn tempo. Deze manier van werken heb ik zelf ontworpen. In feite doen we de trainingen waar de clubs niet toe komen. Er is ook ruimte voor experiment­eren”, zegt Van Mieghem.

Zelfvertro­uwen

Dirk Bossers, vader van een voetballer­tje dat les volgt bij Van Mieghem, is onverdeeld positief. “Mijn zoon heeft ADHD en viel bij zijn club soms een beetje uit de boot, maar bij Way to Play wordt er getraind in kleine groepjes. Hij is helemaal opengebloe­id en heeft zijn zelfvertro­uwen teruggevon­den. Hij heeft er nu opnieuw plezier in”, zegt Bossers.

Way to Play geeft ook indoortrai- ningen. Daarbij gaat het vooral om de snelheid van uitvoering. “Wie de bal in zijn bezit krijgt, moet snel leren denken”, zegt Van Mieghem.

De spelertjes zijn welkom vanaf 6 jaar. Er wordt een stevige motivatie verwacht. “Onze trainers werden allemaal hier opgeleid. We trainen op verschille­nde loca- ties. Op woensdagna­middag komen er 86 spelertjes gespreid over twee groepen. “We zijn klein begonnen, maar dankzij mond-totmondrec­lame zijn we uit onze voegen aan het barsten. We gaan nu op zoek naar sponsors.”

Passie

We bieden de jongeren nu ook voetbalkam­pen aan tijdens de schoolvaka­nties. Tijdens de krokusvaka­ntie kunnen ze terecht aan de Wilrijkse Pleinen en in Hoogstrate­n. Ook tijdens de paasvakant­ie hebben we kampen, in het sportcentr­um Peerdsbos en op de terreinen van KFC Brasschaat. In juli kunnen onze leden terecht op de voetbalvel­den van Ossmi, eveneens in Brasschaat”, zegt de ex-Antwerpvoe­tballer.

Zelf heeft Van Mieghem niet de ambitie om een club te trainen. “Dit is mijn passie en als ik zie hoe die jongens vooruitgan­g boeken, dan doet me dat heel veel plezier.”

 ?? FOTO JAN BRYS ?? Alain Van Mieghem (achteraan) in actie bij Way to Play.
FOTO JAN BRYS Alain Van Mieghem (achteraan) in actie bij Way to Play.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium