Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“We zouden Antwerpen niet meer kunnen missen”

Pools koppel belandt per toeval in Scheldesta­d en vindt er tweede thuis

-

Andrzej Bieniarz (69) en zijn vrouw Zenona Andruszkie­wicz (59) uit Polen wonen al sinds 2003 op hun woonboot in het Lobroekdok. Een defecte motor bracht hen naar Antwerpen. “We hebben hier alles wat we nodig hebben. We zijn Antwerpen intussen gewoon geworden.”

Andrzej verwelkomt ons met open armen op zijn woonboot. Hij woont er samen met zijn vrouw Zenona. We worden uitgenodig­d in de piepkleine keuken, rond de tafel is er net genoeg plaats voor twee personen. Daarnaast loopt een trap naar beneden, waar nog vier ruimtes zijn. De Poolse woonboot is 46 jaar oud, maar nog in goede staat en uitgerust om op zee te varen. Er is elektricit­eit, internet en verwarming. In 2003 belandden Andrzej en zijn vrouw eerder toevallig in Antwerpen. “We maakten een lange rondreis door Europa met de boot. We waren al eerder in Antwerpen geweest en wilden opnieuw de haven en de waterkant bezoeken. Het was ook in Antwerpen dat de motor van het schip het opeens begaf. Het duurde een hele tijd om die opnieuw te laten maken, dus besloten we om hier te blijven en een plekje te zoeken. Ik vond werk als mecanicien in de stad. We lagen eerst in het Straatsbur­gdok en trokken dan naar het Lobroekdok”, herinnert Andrzej zich.

Onzekere tijden

Andrzej en Zenona zijn het leven in Antwerpen ondertusse­n goed gewoon. Zenona volgt Nederlands­e les en Andrzej is gepensione­erd. “Het is hier goed wonen. We hebben niet veel nodig, enkel onze boot. Op het water wonen is onze passie. We zouden de boot nooit willen inruilen voor een appartemen­t, het is een goedkope en unieke manier van wonen.”

De twee hebben hun leven lang op een boot gewoond, maar nu komen er onzekere tijden aan voor het Poolse koppel. “We begrijpen wel dat ze het dok moeten opruimen en dat er werken nodig zijn, maar het is helemaal niet duidelijk waar wij nu heen moeten.”

Andrzej en Zenona hebben naar eigen zeggen tevergeefs al een aantal keer contact opgenomen met BAM. “We weten van niets. Eerder hoorden we al dat in het kanaal Dessel-Schoten ruimte zou zijn voor woonboten. Ook Lillo lijkt ons een optie, maar we beseffen dat het aantal plaatsen voor woonboten in Antwerpen schaars is. Het is nu aan BAM om te bekijken wat mogelijk is voor ons. Zolang we op de boot kunnen blijven wonen, zijn we al tevreden. We wachten op duidelijkh­eid.”

Sociale huurwoning

Het koppel heeft al in Rusland, Engeland en Polen gewoond en is het gewoon om de wereld al varend rond te trekken. “Toch zouden we nu graag in Antwerpen blijven. We zijn het hier gewoon en de Groenplaat­s zouden we ook niet meer kunnen missen.”

Bij BAM klinkt het dat er wel contact was met het Poolse koppel. Er zouden brieven en mails verstuurd zijn. “Momenteel krijgen de twee hulp via het OCMW om op zoek te gaan naar een sociale huurwoning in de stad”, zegt woordvoerd­er Tim van der Schoot.

Maar die bewering ontkent Andrzej, volgens hem is er geen contact geweest en krijgen ze ook geen antwoorden op hun vragen van BAM.

 ?? FOTO JORIS HERREGODS ?? Andrzej Bieniarz (69) wil niet meer weg uit ’t stad.
FOTO JORIS HERREGODS Andrzej Bieniarz (69) wil niet meer weg uit ’t stad.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium