Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Een goede dirigent is als een voetbalcoa­ch”

Opkomend talent Bart Van Reyn dirigeert ‘Lucifer’ van Peter Benoit

- FRANK HEIRMAN www.defilharmo­nie.be

Zaterdag dirigeert Bart Van Reyn deFilharmo­nie, drie koren en vijf solisten in het romantisch­e oratorium

Lucifer van Peter Benoit. Meer dan honderd muzikanten zullen er op het podium van de Elisabethz­aal staan. Een uitdaging voor de jonge Antwerpse dirigent, die aan een internatio­nale carrière bezig is. In 2016 werd hij benoemd tot chef van het Deense Radio Koor.

Bart Van Reyn dacht er eerst aan componist te worden en studeerde bij Wim Henderickx aan het Antwerpse conservato­rium. “Ik heb veel geschreven, maar was er niet zo tevreden over. Anderen waren beter, moet ik eerlijk bekennen. Misschien kon ik beter met klanken van anderen boetseren. Zo ben ik voor dirigent gaan studeren”, blikt Van Reyn terug.

Met succes, maar dat heeft hij zelf moeten forceren. “Niet wachten op telefoon, maar zelf aan de slag gaan”, luidde zijn devies. Nog in zijn studentent­ijd stichtte hij zijn eigen koor Octopus, dat zaterdag ook meezingt in Lucifer. Het is een wisselend koor tussen twintig en honderd zangers, gerekrutee­rd uit heel Vlaanderen, die moeten inschrijve­n per project. “Zo krijg je steeds de meest bezielde zangers. We doen zowel de Mattheuspa­ssie van Bach als werk van John Cage. Veel studenten solliciter­en, maar ook muzikanten die graag eens zingen.”

In 2012 stichtte Van Reyn ook zijn eigen barokorkes­t Le Concert d’Anvers en een jaar later het rondreizen­d operagezel­schap The Ministery of Operatic Affairs. Samen voeren ze een vijftal producties per jaar uit, van Händel tot Mozart.

“Het is fantastisc­h om zo’n Gesamtkuns­twerk volledig zelf op te zetten en te stroomlijn­en. Ik zie een dirigent als een voetbalcoa­ch die het bes- te uit al zijn spelers haalt”, gelooft Van Reyn, wiens talent tot in het buitenland doordrong. Vorig jaar resulteerd­e dat tot een benoeming als vaste dirigent van het Deens Radio Koor. “Volgende week vertrek ik weer naar Kopenhagen, waar ik drie maanden per jaar een koor van 72 profession­ele zangers leid.”

Wereldprem­ière

Deze week werkt hij dus in thuisstad Antwerpen aan zijn grootste productie tot nu toe. Op vraag van deFilharmo­nie en het Benoitfond­s dirigeert hij Lucifer, het eerste Vlaamse oratorium van Peter Benoit uit 1866. Richtpunte­n zijn er nauwelijks, want het kolossale werk van zo’n 80 minuten wordt nog nauwelijks uitgevoerd. De opname ervan wordt een wereldprem­ière op cd.

De wereld van Benoit leerde Van Reyn de voorbije jaren beter kennen, want ook bij de uitvoering van De

Schelde (2014), Requiem (2015) en Messe Solennelle (2016), was hij betrokken. In Lucifer dirigeert hij voor het eerst deFilharmo­nie, samen met zijn eigen Octopuskoo­r, het Kamerkoor van Namen en het Kinderkoor van de Vlaamse Opera. Werner Van Mechelen zingt de titelrol.

“Voor de meesten is Benoit slechts een standbeeld, maar het loont om zijn muzikaal erfgoed te bewaren. Dat gezwollen Vlaams doet vreemd aan, maar ik laat de zangers zo dicht mogelijk tegen het huidig Nederlands zingen, zodat iedereen dit romantisch­e werk kan begrijpen”, zegt Van Reyn. “Met Lucifer haakte Benoit in op een vreemde fascinatie voor duivels. Dat was in die tijd, toen alles op God afgestemd was, best gewaagd.”

 ?? FOTO JAN VAN DER PERRE ?? Dirigent Bart Van Reyn aan de slag in de nieuwe Elisabethz­aal.
FOTO JAN VAN DER PERRE Dirigent Bart Van Reyn aan de slag in de nieuwe Elisabethz­aal.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium