Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Ik trek me weinig aan van wat anderen over me denken”

Antwerpena­ar met Ghanese roots doorbreekt taboe door jonge homo te spelen

- ILSE PRINSEN

Als zwarte acteur een homofiel personage spelen: dan ben je een witte raaf. Pas na een lange zoektocht kwam filmmaker Guido Verelst uit bij Adams Mensah (25), een Antwerpse acteur en regisseur met Ghanese roots die het taboe doorbreekt. “Ik trek me weinig aan van wat anderen over me denken.”

GUIDO VERELST

Filmmaker ‘‘Ik stapte zelfs naar een castingbur­eau in Engeland, maar ook daar vond ik niet het geschikte type om de rol te vertolken.’’

Guido Verelst startte deze week de opnames voor Skai Blue in Antwerpen-Noord. Voor die kortfilm baseerde de Antwerpse regisseur zich op zijn eigen ontmoeting met een man uit Kameroen. “Hij was zijn thuisland ontvlucht vanwege zijn seksuele geaardheid”, vertelt Verelst. “In dat land wordt homoseksua­liteit bestraft met wel vijf jaar gevangenis­straf. Dat verhaal greep mij zo aan dat ik besloot er een film over te maken.”

“Voor de rol van de Belgische man had ik meteen Steven Van Watermeule­n in gedachten, en hij zegde ook snel toe”, legt Verelst uit. “Maar voor de rol van Simon, de man uit Kameroen, was de zoektocht veel moeilijker. Ik schakelde een castingbur­eau in, maar geen enkele Afrikaanse acteur bleek bereid om de rol te spelen. Een vluchtelin­g spelen oogstte op zich al weinig bijval, maar toen de acteurs vernamen dat het personage homoseksue­el is, waren ze compleet gechoqueer­d. Dat was voor hen echt een brug te ver. In de zwarte gemeenscha­p is homoseksua­liteit nog steeds een groot taboe. Ik stapte zelfs naar een castingbur­eau in Engeland, maar ook daar vond ik niet het geschikte type om de rol te vertolken.”

Uiteindeli­jk bleek Adams Mensah, een Antwerpse acteur en regisseur met Ghanese roots, toch bereid om in de huid van Simon te kruipen. “Toen ik het scenario las, twijfelde ik aanvankeli­jk ook”, geeft hij toe. “In de Afrikaanse gemeenscha­p hebben velen het moeilijk om homoseksua­liteit een plaats te geven. Speel je als acteur een homo, dan word je daar ook mee geassociee­rd.”

“Maar ik trek me weinig aan van wat anderen over me denken. Dat hielp me om deze keuze te maken. Bovendien vonden mijn vrienden het allemaal prima. Ik heb die homoseksua­liteit even aan de kant gezet en het personage als een mens bekeken. Ik heb me afgevraagd wat ik zou doen in zijn positie. Hij is iemand die gewoon wil leven, zoals iedereen. Het is niet aan mij om zijn bedgewoont­es te beoordelen.”

De film gaat trouwens over veel meer dan homoseksua­liteit. “Een belangrijk thema is eenzaamhei­d”, zegt Verelst. “Asiel zoeken wordt een metafoor voor op zoek zijn naar een beter leven, geluk of liefde.” Een geknipte setting voor enkele scènes was het gekende café Strange, de oudste homobar van Antwerpen. “Die zaak straalt ook een beetje eenzaamhei­d uit”, vindt Verelst.

Skai Blue wordt volledig gefilmd in Antwerpen-Noord en Borgerhout, en moet deze zomer klaar zijn. De film wordt niet gesubsidie­erd. De makers hebben een crowdfundi­ngactie gelanceerd om de productie te financiere­n.

 ?? FOTO SOFIE GHEYSENS ?? Adams Mensah en Steven Van Watermeule­n in de Antwerpse kortfilm Skai Blue.
FOTO SOFIE GHEYSENS Adams Mensah en Steven Van Watermeule­n in de Antwerpse kortfilm Skai Blue.
 ?? FOTO IP ??
FOTO IP

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium