Gazet van Antwerpen Stad en Rand

40.000 boeken in uw hand, voor 10 euro per maand

Bol.com lanceert ‘Spotify voor boeken’ RUDI VANSCHOONB­EEK Directeur Uitgeverij Vrijdag ‘‘Nee, dit wordt zeker niet de doodsteek voor het papieren boek.’’

- KRISTOF SIMOENS

Voor 9,99 euro per maand naar believen digitale boeken lezen uit een bibliothee­k van zo’n 40.000 titels, voornameli­jk fictie, waaronder al 16.000 Nederlands­talige. Gewoon te downloaden op uw smartphone of tablet (via een app), of op de Kobo ereader die Bol.com verkoopt. Het doel: lezen even toegankeli­jk maken als Spotify doet met muziek en Netflix met televisie. En het illegaal downloaden een halt toeroepen.

De ‘ Spotify voor boeken’ ging in literatuur­kringen al langer over de tongen. Nu is hij er. En hoe! Meteen zo’n 40.000 boeken, waarvan 16.000 in het Nederlands, makkelijk opzoekbaar in een virtuele bibliothee­k en met één klik te lezen. Valt het boek tegen? Gewoon wegklikken en een ander zoeken. Handig, toch?

2,5 jaar voorbereid­ing

Het duurde 2,5 jaar alvorens de technologi­e op punt stond en voldoende uitgevers overtuigd konden worden om de sprong te wagen. Maar met kleppers als De Bezige Bij, WPG, LannooMeul­enhof, Querido en De Arbeidersp­ers is dat alvast gelukt.

“Met dank aan een uniek betaalmode­l waar iedereen zijn voordeel mee doet”, zegt Bol.comwoordvo­erder Marjolein Verkerk. “De abonnee betaalt 10 euro per maand. Daarvan is 21 procent voor de fiscus. Dan hou je 8 euro over. Van die 8 euro gaat 65 procent naar de uitgevers, die het verdelen volgens de bestaande afspraken met hun auteurs. De rest is voor ons. Wij beschouwen een boek pas als gelezen wanneer de lezer tot een vijfde van de pagina’s is gekomen.”

Bij Bol.com maken ze zich sterk dat de auteurs geen teruglopen­de inkomsten moeten vrezen. Wel integendee­l. “Zelfs als heel Nederland en Vlaanderen morgen een abonnement zouden nemen, dan nog zou het meer geld opleveren voor de hele industrie.” En dat hoopt ook bestseller­auteur Geert Mak: “Wat je nu aan e-books verdient is een lachertje, dat geeft een onbehaagli­jk gevoel”, zegt hij aan NRC. “Ik vind dat je nooit iets gratis moet weggeven. Zoals het nu gaat met ille- gale downloads kan het niet langer, dus laten we dit maar proberen.”

Dam tegen illegaal downloaden

Eerlijk is eerlijk: Kobo Plus, zoals de formule heet, is niet de eerste e-book-abonnement­sdienst. Uitgeverij Bruna lanceerde twee jaar geleden al Bliyoo (9,95 euro per maand voor ruim 15.000 boeken en tijdschrif­ten). En er is ook Storytel, dat duizenden Nederlands­talige en Engelstali­ge audioboeke­n aanbiedt voor 9,99 euro per maand. “Maar dit is toch anders”, zegt Rudi Vanschoonb­eek, directeur van Uitgeverij Vrijdag en bestuurder bij de Vlaamse vakorganis­atie Boek.be.

“Hier heb je meteen het grootste aanbod aan boeken, en Bol.com is een gevestigde naam, ook in België. Ja, we hebben al contact ge- had en ik ben zeker geneigd om dit project een kans te geven. Het verlaagt niet alleen de drempel naar het digitale boek, het kan ook een dam opwerpen tegen het illegale downloaden.”

Of hij niet vreest dat dit de definitiev­e doodsteek wordt voor de kleine boekhandel en op termijn voor het papieren boek? “Tweemaal nee”, klinkt het overtuigd. “Ten eerste kunnen boekhandel­s die dat willen altijd zelf een abonnement­sformule aanbieden, de technologi­e is voorhanden. En ten tweede zie ik de klassieke lezer die graag een boek in de hand heeft, nog niet zo snel uitsterven.”

 ?? FOTO © ZOONAR/FRANK ROEDER ??
FOTO © ZOONAR/FRANK ROEDER

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium