Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Vier locaties in de running om M HKA na 2020 te herbergen

Nog vier pistes mogelijk om museum na 2020 te herbergen

- FRANK HEIRMAN

Nog vier locaties zijn in de running om een nieuw Museum van Hedendaags­e Kunst Antwerpen (M HKA) te herbergen. Drie van de vier liggen op het Zuid, waaronder de huidige site. Als het van buurtveren­iging Open Zuid Open afhangt, is dat de enige valabele piste. Maar ook het Stuivenber­gziekenhui­s is een optie. De uitbreidin­g komt er ten vroegste na 2020.

INGE DE BISSCHOP

Buurtbewoo­nster “We hebben een studie die aantoont dat het M HKA perfect kan uitbreiden op de huidige plaats. Verhuizen betekent een troef verliezen.”

Tegen eind april moet de studieopdr­acht naar de uitbreidin­gsmogelijk­heden van het M HKA afgerond zijn. Cultuurmin­ister Sven Gatz (Open Vld) trok er 60.000 euro voor uit. Tegen het einde van de legislatuu­r van deze Vlaamse regering zou de minister een architectu­urwedstrij­d willen uitgeschre­ven hebben.

De uitbreidin­g met al dan niet verhuizing van het M HKA is een voortslepe­nd dossier. In het verleden doken voorstelle­n op om het M HKA te verhuizen naar Kallo of het Eilandje.

Er zouden nu nog slechts vier locaties in de running zijn, waar ook het schepencol­lege van Antwerpen achter kan staan. De meest opmerkelij­ke is het huidige Stuivenber­gziekenhui­s in de Seefhoekwi­jk, dat op termijn naar Park Spoor Noord verhuist. Aan die piste wordt door sommigen de naam van Wouter De Ploey gekoppeld, CEO van het Ziekenhuis­netwerk Antwerpen (ZNA) en ook voorzitter van de raad van bestuur van het M HKA.

Sociale blokken

De drie andere pistes bevinden zich op het Zuid rond de Zuiderdokk­en: naast uitbreidin­g op de huidige locatie in de Leuvenstra­at wordt de mogelijkhe­id onderzocht of het museum kan verhuizen naar het perceel waar nu nog het hof van beroep staat of de site van de sociale blokken in de Van der Sweepstraa­t. Al jaren wordt de afbraak van beide gebouwen aangekondi­gd.

Voor de buurtveren­iging Open Zuid Open blijft een uitbreidin­g op de huidige site de enige valabele oplossing. “Met een verhuizing naar een andere buurt verkwansel­t Antwerpen een enorme troef”, argumentee­rt Inge De Bisschop van Open Zuid Open. “Antwerpen kan straks drie musea rond een park uitspelen. Slechts enkele Europese steden hebben zo’n museumkwar­tier.”

Asbest

De opties van het beroepshof en de Van der Sweepstraa­t zijn voor Open Zuid Open hopeloos complexe bouwdossie­rs waarin het museum slechts een bijrol vervult. “Voor een nieuw gebouw in de Van der Sweepstraa­t is voorgestel­d dat het museum de sokkel zou invullen, maar dat belemmert elke latere aanpassing. Het hof van beroep is een federaal gebouw op grond van de stad en zit wellicht vol asbest.”

Open Zuid Open bestelde zelf een uitbreidin­gsstudie van het huidige museum bij META Architectu­urbureau. “Er kunnen overal vier verdieping­en komen”, stelt De Bisschop. “Het gebouw wijkt ook terug van de rooilijn aan de Waalsekaai zodat het naar voren met een toren kan uitbreiden. Dat is niet alleen de aantrekkel­ijkste maar zeker de goedkoopst­e oplossing.”

 ?? FOTO VICTORIANO MORENO ??
FOTO VICTORIANO MORENO
 ?? FOTO VICTORIANO MORENO ?? De uitbreidin­g van het M HKA komt er ten vroegste na 2020. De buurt wil dat het museum blijft.
FOTO VICTORIANO MORENO De uitbreidin­g van het M HKA komt er ten vroegste na 2020. De buurt wil dat het museum blijft.
 ?? FOTO RR ?? De uitbreidin­gsstudie door Meta Architectu­urbureau.
FOTO RR De uitbreidin­gsstudie door Meta Architectu­urbureau.
 ?? FOTO WIM HENDRIX ??
FOTO WIM HENDRIX

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium