Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Nog veertien schepen belemmeren bouw Oosterweel­tunnels

- ELIEN VAN WYNSBERGHE

Dit voorjaar wordt het Lobroekdok ontruimd in het kader van de bouw van de Oosterweel­tunnels. Er liggen echter nog steeds veertien schepen en vier boten. “Die zullen tijdens de werken geborgen worden.”

Wat staat er te gebeuren met het Lobroekdok?

Er staan het Lobroekdok ingrijpend­e werken te wachten eind april. In vijf fases moet het dok op een jaar tijd ontruimd worden. “Dat zal gebeuren in vijf baggercamp­agnes die telkens twee à drie weken duren”, legt Tim Van der Schoot, woordvoerd­er van Beheers- maatschapp­ij Antwerpen Mobiel (BAM) uit. Tijdens die werken zal het slib worden verwerkt, net als alle andere rommel die doorheen de jaren in het dok werd gedumpt. “Want doordat het dok zo afgelegen ligt, is het er ideaal om te sluikstort­en.”

En zo wordt het Lobroekdok klaargesto­omd voor de bouw van de Oosterweel­tunnels. “Het dok zal een pak smaller worden. Er wordt een sleuf gebouwd die volledig overkapbaa­r zal zijn en dus een dak kan dragen, mocht de beslissing voor een overkappin­g vallen. Maar wat de concrete invulling van het Lobroekdok zelf betreft, daar moeten de intendant en de stad nog over beslissen.” Wat gebeurt er met de schepen die er nog liggen?

Het Lobroekdok had eigenlijk al in januari schipvrij moeten zijn. Maar dat is tot op vandaag nog steeds niet het geval. “Er liggen nog altijd veertien schepen waarvan vijf drijvend en de rest (voor de helft) gezonken. Die zullen allemaal tijdens de saneringsw­erken worden afgevoerd via het water, waarna de wrakken worden geborgen”, legt Van der Schoot uit. Want de schepen zijn in bijzonder slechte staat en achtergela­ten door de eigenaars. “Deze mensen zijn niet vermogend. Het is dus de aannemer die voor de kosten zal opdraaien.”

Verder liggen er nog vier boten in het Lobroekdok die de plek de komende weken moeten verlaten. “Van twee ervan trachten we nog steeds de eigenaar op te sporen. Vinden we die niet, dan worden ook deze boten tijdens de werken verschroot. Voor de andere twee eigenaars bekijken we de mogelijkhe­den.”

Hoeveel kosten de werken?

De totale werken hebben een kostenplaa­tje tussen de 3,2 en de 5,3 miljoen euro. “Pas wanneer de aannemer vergund is, kan hierop een precies bedrag geplakt worden.”

 ?? FOTO JORIS HERREGODS ?? Het Lobroekdok aan het Sportpalei­s staat voor enkele ingrijpend­e jaren. De woonbootei­genaars moeten andere oorden opzoeken.
FOTO JORIS HERREGODS Het Lobroekdok aan het Sportpalei­s staat voor enkele ingrijpend­e jaren. De woonbootei­genaars moeten andere oorden opzoeken.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium