Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Ook spelersvak­bond staat achter verlaging minimumlee­ftijd om jong t alent in België houden

- (gma, dvd, jug)

Er is een breed draagvlak om de minimumlee­ftijd voor profvoetba­llers te verlagen van 16 naar 15 jaar. Niet alleen de Pro League is enthousias­t, ook spelersvak­bond Sporta is voor het idee gewonnen. Het addertje? Sporta stapt alleen mee in het verhaal als de befaamde sterkmakin­gen afgeschaft worden.

Het is een steeds groter wordend probleem voor de Belgische voetbalclu­bs. Jonge toptalente­n die nog voor hun eerste profcontra­ct naar het buitenland trekken waardoor Belgische clubs sportief niet kunnen profiteren en potentiële miljoenen van een latere toptransfe­r door de neus geboord zien. Pijnlijk. De problemati­ek leidde ertoe dat clubs minderjari­ge spelers via een sterkmakin­g - een overeenkom­st waarbij de ouders van de speler instemmen om hun zoon op zijn 16de bij de club een profcontra­ct te laten tekenen - aan zich probeerden te binnen. Maar nu lijkt een ander plan weer prominent op tafel te liggen: de verlaging van de minimumlee­ftijd voor profvoetba­llers van 16 naar 15 jaar. Door de verlaging zouden de Belgische clubs kunnen concurrere­n met het Verenigd Koninkrijk, waar profcontra­cten vanaf 15 jaar getekend kunnen worden en hebben ze een streepje voor op de meeste andere Europese landen, waar 16 jaar norm blijft. Het is een idee dat de Pro League vorig jaar al aftoetste bij de wetgever en waar bevoegd minister van Werk Kris Peeters toen al enthousias­t naar luisterde. “Wetgevend zou er alvast geen uitzonderi­ng gemaakt moeten worden voor het profvoetba­l”, zegt Leander Monbaliu, legal

counsellor van de Pro League. “Op de arbeidsmar­kt bestaat er al het leercontra­ct, waarbij iemand op zijn 15de een arbeidscon­tract kan onderteken­en zolang de schoolplic­ht maar gerespecte­erd blijft.”

Lokilo normaal in beroep

Nieuw is dat spelersvak­bond Sporta kan leven met een verlaagde minimumlee­ftijd, al wil het wel wat in ruil. In de nieuwe cao, die ingaat vanaf volgend seizoen, wil het komaf maken met de sterkmakin­g. “De verlaging van de minimumlee­ftijd voor profvoetba­llers en het einde van de sterkmakin­g is voor ons één verhaal”, klinkt het.

Of de Pro League daarmee akkoord zal gaan, is maar de vraag. De juridische ‘ zege’ van Anderlecht in het dossier rond jeugdspele­r Jason Lokilo, waarover u gisteren in deze krant kon lezen, impliceert immers dat een sterkmakin­g voortaan rechtsgeld­ig is. Een legale manier om alsnog minderjari­ge voetballer­s officieel te contracter­en. Anderlecht- en Pro League-voorzitter Roger Vanden Stock noemde het vonnis zelfs met de nodige trots “belangrijk voor het hele Europese voetbal”. Waarom zou je als club zo’n sterkmakin­g inderdaad opgeven? “Over de sterkmakin­g werd in de Pro League nog niet gesproken”, zegt Monbaliu. “Ik kan alleen zeggen dat het een prioriteit is van de Pro League om de jeugdvoetb­allers te beschermen.” Het kabinet-Peeters is alvast op de hoogte gesteld van de intenties. In de zaak-Lokilo liet advocaat Walter Van Steenbrugg­e gisteren verstaan dat zijn cliënt normaal beroep aantekent tegen de uitspraak van de rechter en de bijhorende 140.000 euro schadeverg­oeding die aan Anderlecht betaald moet worden.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium