Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Minder bal, meer efficiënti­e

Coach René Weiler ziet zijn tactiek steeds beter renderen

- JÜRGEN GERIL

Welkom bij de start van het Weilerseiz­oen. Nu pas wanneer Anderlecht in de zestiende finales van de Europa League staat en Playoff 1 eraan komt blijkt het bekritisee­rde systeem van coach René Weiler toch steeds efficiënte­r. Laat de bal aan de tegenstand­er, maar wees dodelijk in de omschakeli­ng. Zo gaat Anderlecht nog klassieker­s winnen en kan het vanavond ook succesvol zijn 20voorspro­ng verdedigen tegen Zenit.

Het is -5 graden in Sint-Petersburg en er ligt sneeuw. Toch betaalden zo’n 200 RSCA-fans tussen 600 en 800 euro voor deze trip. 200 fans die accepteren dat Anderlecht dikwijls een nieuwe stijl hanteert. “Soms kiezen we er bewust voor om de bal meer aan de tegenstand­er te laten om dan snel om te schakelen”, zei Leander Dendoncker al eerder.

De voetbalpur­isten vinden dat voor een club als Anderlecht not done. Volgens hen behoort balbezit tot het DNA van de club. “René Weiler kreeg al veel kritiek en er zijn er die hem blijven bekritiser­en”, zucht voorzitter Roger Vanden Stock. “De resultaten die hij haalt, spreken nochtans voor zich.”

Best scorende ploeg

Het moet gezegd. De 2-0 thuis tegen Zenit was straf. Vooral als je ziet dat Anderlecht maar 33 procent (!) balbezit had. Zo doet Anderlecht het nu wel meer: de tegenstand­er in blok opvangen om bij balrecuper­atie met maximaal drie passes voor de goal te verschijne­n.

“Hier in Rusland zal goed verdedigen opnieuw de basis zijn ”, legde René Weiler uit. “Maar ik wil ook wel wat creëren, want we hebben veel spelers die kunnen scoren. Tegenwoord­ig zijn er echt wel meer teams die winnen zonder de bal constant op te eisen.”

Toch wordt het een paars-wit stokpaardj­e. Herinnert u zich bijvoorbee­ld de 6-1-thuisoverw­inning tegen Mainz? Ook toen bedroeg het balbezit maar 47 %. En kijk naar de Jupiler Pro League. Dit weekend nog werd Oostende afgetroefd met 1-4 en had paars-wit het leer opnieuw meer niet dan wel in de rangen.

“Het systeem Weiler doet me denken aan het systeem dat Ivic begin jaren 80 hanteerde bij Anderlecht”, zegt ex-topschutte­r Erwin Vandenberg­h. “We moesten pressing zetten in blok en dan razendsnel uitbreken. Het eerste jaar werden we kampioen met elf punten voorsprong. Weiler heeft daar nu ook de spelers voor. Anderlecht is heel efficiënt.”

Een understate­ment. Hoewel ze lang niet altijd het spel maken, zit paars-wit al aan 60 goals in België. En ook in Europa zijn ze met 26 treffers in 11 matchen bij de vlotst scorende teams samen met Shakthar Donetsk en AS Roma. Anderlecht maakt gemiddeld 2,26 doelpunten per wedstrijd.

Bovendien begrijpt Weiler nu dat hij zijn spelers best uitspeelt op hun natuurlijk­e positie. Vanavond in het Petrovsky Stadion zal de coach weer de kans geven aan frisse jongens, maar hij beseft bijvoorbee­ld dat Stanciu en Hanni samen in het team het spel vertragen.

Sowieso zal zijn countertac­tiek in Sint-Petersburg dienst moeten bewijzen. Anderlecht riskeert nog minder balbezit te hebben dan vorige week, want geen enkele Belgische ploeg kon hier ooit winnen en Zenit verloor nog nooit een Europe League-wedstrijd in eigen huis. Maar terwijl de Russen druk zullen zetten, rekent paars-wit op de counters van Acheampong en op het torinstinc­t van Teodorczyk. Gemotiveer­d zijn ze alles- zins, want de kwalificat­iepremie bedraagt 20.000 euro per speler. “In mijn tijd vond ik het resultaat ook al belangrijk­er dan de manier waarop”, grijnst ex-trainer Luka Peruzovic. “Je speelt voetbal toch vooral om te winnen en niet om 90 minuten plezier te hebben. Weiler heeft gelijk.”

Boost voor Playoff 1

De tijden zijn dan ook veranderd. Peruzovic werd in 1993 ontslagen bij Anderlecht hoewel hij met zes punten voor op kop stond en slechts één keer verloor tegen Waregem (2-5). Maar zijn voetbal was niet frivool genoeg. “Ach, er speelden toen ook andere factoren”, stelt hij. “Ze rekenden af met de figuur Peruzovic. Zelfs mijn snor irriteerde hen.”

Als Anderlecht voor het tweede jaar op rij deze ronde overleeft, dan kan dat een boost geven in de titelstrij­d. Ja, ook wij moeten soms nog wennen aan het rechttoere­chtaan voetbal van Weiler, maar hoe sterker de tegenstand­er, hoe efficiënte­r het systeem. Op naar Play-off 1 en de achtste finales.

 ?? FOTO BELGA ??
FOTO BELGA
 ??  ?? Boeckx, Nuytinck, Doumbia, Thelin,
Kara, Hanni, Appiah. Geschorst: niemand. Op één kaart van schorsing: Hanni, Nuytinck, Sowah, Teodorczyk.
Boeckx, Nuytinck, Doumbia, Thelin, Kara, Hanni, Appiah. Geschorst: niemand. Op één kaart van schorsing: Hanni, Nuytinck, Sowah, Teodorczyk.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium