Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Historisch­e consensus eindelijk mogelijk”

-

“De Vlaamse regering moet dit momentum gebruiken om tot een gedragen oplossing te komen. Dit kan een historisch­e consensus worden”, zegt Wouter Van Besien (Groen).

De politiek reageerde woensdag tevreden en hoopvol nadat de actiegroep­en hun steun hebben uitgesprok­en voor een zogenaamd ‘ radicaal haventracé’.

De Antwerpse Open Vld vraagt om alle financiële en mobiliteit­seffecten van het compromisv­oorstel rond het Oosterweel­dossier nu snel door te rekenen en tot een akkoord te komen. “Als partij zien we dit met gezond optimisme tegemoet en willen we snel landen op een gedragen oplossing die de Antwerpse mobiliteit de 21ste eeuw binnenbren­gt”, zegt toekomstig Antwerps lijsttrekk­er Philippe De Backer.

“Nu Vlaamse moed”

Vlaams Parlements­lid Yasmine Kherbache (sp.a) noemt het nieuws een “sterk en positief” signaal.

“De actiegroep­en werken naar een consensus met de intendant. Zo veel mogelijk doorgaand verkeer van de Ring halen en inzetten op een ambitieuze modal shift, het splitsen van het doorgaand en het plaatselij­k verkeer, zijn immers essentieel voor de leefbaarhe­id en mobiliteit in Antwerpen. We hopen dat de Vlaamse regering dezelfde moed en openheid van geest heeft om het tracé bij te sturen.“

Volgens Groen moeten wel de voorbereid­ende werken voor de Oosterweel­verbinding stopgezet worden. “Zo vermijden we voldongen feiten. Het voorstel komt tegemoet aan ons pleidooi, al moet uiteraard ook goed in kaart gebracht worden wat dit betekent voor de leefbaarhe­id van de noordelijk­e gemeenten en een aantal Antwerpse wijken”, zegt Wouter Van Besien.

Ook de CD&V juicht het voorstel tot compromis toe.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium