Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Arts moet patiënten op mogelijkhe­den wijzen”

-

De kans dat patiënten na chemothera­pie, radiothera­pie of kankerchir­urgie onvruchtba­ar zijn, is vrij groot. “Toch zijn er nog veel vrouwen die met spijt vertellen dat er na hun kankerdiag­nose niets is gedaan om hun vruchtbaar­heid te vrijwaren.”

“Nog te weinig artsen zijn op de hoogte van mogelijke vruchtbaar­heidsbehan­delingen na kankerdiag­nose, of ze staan er nog te weinig open voor, omdat het op dat moment minder belangrijk lijkt”, zegt Koen Clasen, fertilitei­tsarts in het Centrum voor Reproducti­eve Geneeskund­e van het UZA. De kans dat patiënten na chemothera­pie, radiothera­pie of kankerchir­urgie onvruchtba­ar zijn, is vrij groot. “Idealiter kaart de arts die kwestie meteen na de diagnose zelf aan, zodat patiënten en/of hun ouders een bewuste keuze kunnen maken. Want er zijn een aantal opties, en die hoeven de dringende behandelin­g niet in de weg te staan.”

“Zo is er bijvoorbee­ld medicatie die tijdens de chemothera­pie de impact op de vruchtbaar­heid kan beperken. Of (de ouders van) een meisje of vrouw kunnen kiezen om eicellen te laten invriezen – als er enkele weken tijd zijn daarvoor. Een alternatie­f is om een stukje eierstokwe­efsel weg te nemen en in te vriezen. Als het weefsel later opnieuw wordt ingeplant, bestaat de kans dat de vrouw weer een menstruele cyclus krijgt en zwanger wordt, al is die kans eerder klein.”

Voor mannelijke kankerpati­ënten die zaadcellen laten invrie- zen, liggen de kaarten veel beter, al zal er vaak nadien een vruchtbaar­heidsbehan­deling nodig zijn.

Eicellen te koop

Voor vrouwen zoals Glynnis Derboven is eiceldonat­ie nog de enige optie. “De slaagkans op zwangersch­ap daarbij is even hoog als de slaagkans bij een gewone IVF-behandelin­g: zo’n 35% per poging”, zegt Clasen. Het Centrum voor Reproducti­eve Geneeskund­e is permanent op zoek naar eiceldonor­en, want er dreigt een tekort. “Het aantal donaties is vrij schaars vanwege het taboe”, zegt Clasen. “Bovendien is de opbrengst per donatie beperkt: we kunnen meestal een tiental eicellen oppikken, terwijl we per spermadona­tie over 50 miljoen zaadcellen beschikken.”

In andere landen is eiceldonat­ie wel meer aanvaard en commerciee­l interessan­t. Zo worden fertilitei­tsreizen naar Tsjechië en Spanje aangeboden. “Maar ook uit Rusland krijgen we geregeld aanbieding­en – waar we vooralsnog niet op ingaan”, zegt Clasen. “Wetgeving over ethiek en beheer van eicel- en ook zaadceldon­atie is vanuit de praktijk zeer wenselijk, maar op politiek vlak blijft het momenteel erg stil.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium