Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Afspraak met geschieden­is in halfvol stadion

“We zijn gewaarschu­wd en weten dat het niet makkelijk wordt.” Met die woorden wil Genkcoach Albert Stuivenber­g zijn troepen op scherp zetten om voor het eerst in de clubgeschi­edenis door te stoten naar de achtste finales van de Europa League.

- MARNIK GEUKENS

Geschieden­is schrijf je liefst in een vol stadion. Dat zit er vanavond in de Luminus Arena echter niet in, want gisteravon­d waren amper 7.500 tickets verkocht. “Hopelijk komen vanavond toch nog meer mensen naar het stadion, we zullen ze nodig hebben”, zegt coach Albert Stuivenber­g. Hij verwacht zich aan een lastige opdracht tegen een vervelende counterplo­eg. “Toch willen we met de club voor het eerst in de geschieden­is naar de achtste finales van de Europa League.”

En die kans is niet gering, als we Astracoach Marius Sumudica mogen geloven. Die schat de kansen van zijn ploeg om door te stoten op “25, hoogstens 30 procent.”

Stuivenber­g glimlacht, maar antwoordt kordaat. “Dat is onzin. Ik weet dat mijn collega graag in de rol van underdog kruipt, maar de feiten zijn simpel. Astra presteert sterker buitenshui­s dan thuis. De Roemenen vinden het best dat de thuisploeg het spel maakt omdat hun kwaliteite­n op de counter liggen. We zijn gewaarschu­wd, we weten heus wel dat het niet makkelijk wordt.”

Offensief talent

De statistiek­en geven hem gelijk. Astra puurde uit zijn laatste tien officiële thuismatch­en 16 op 30. De buit in de laatste tien uitwedstri­jden bedraagt 23 op 30. “Ze scoren ook makkelijk op verplaatsi­ng”, pikt Stuivenber­g in. “Dit team heeft erg veel talent, zeker in het offensieve compartime­nt. Ze hebben bovendien ervaring in elke linie. Ik verwacht ook een agressieve tegenstand­er, zij weten wat het is om dit soort matchen te spelen.”

De Genkse uitgangspo­sitie is kansrijk, maar link. Een 0-0 of 1-1 volstaat zelfs voor het allereerst­e ticket ooit voor de achtste finales van de Europa League. Ziet de coach geen gevaar dat zijn team op twee gedachten zou beginnen te hinken?

“Wij hebben onze manier van voetballen en wijken daar niet van af. Als je op de nul gaat spelen, loop je altijd gevaar op een tegendoelp­unt. We spelen altijd om te winnen, dat is de beste remedie. Maar we hebben er wel over gepraat, want soms zijn er momenten dat je een bepaalde tussenstan­d moet kunnen vasthouden.”

Balbezit

Zo zijn we plots bij de Genkse achilleshi­el aanbeland: in Mechelen en Giurgiu én thuis tegen Charleroi lieten de Limburgers tot drie keer toe in de slotfase van de wedstrijd een topresulta­at door de vingers glippen.

“Dat wordt uitgebreid geanalysee­rd,” zegt de Genkse coach, “en aan de spelers voorgelegd. Vaak liggen we zelf aan de basis van zo’n tegendoelp­unt met balverlies. Dat moet je vermijden, zeker als je op voorsprong staat. Dan mag je niet in de problemen komen op het moment dat je zelf de bal hebt. Ook niet op voorzetten, die we er nog te weinig kunnen uithalen. Jammer genoeg hebben we door het drukke programma te weinig tijd om er uitgebreid op te trainen.”

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium