Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Meert geeft na 40 jaar stokje door aan Van Branteghem

Voormalige 400mloper wordt nieuwe baas van Memorial Van Damme

- MAARTEN DELVAUX

De Memorial Van Damme gaat een nieuw tijdperk in. Na 40 edities geeft stichter en meetingdir­ecteur Wilfried Meert (72) de fakkel door aan exatleet Cédric Van Branteghem (37). Zo staat plots een voormalig 400mloper aan het hoofd van een van de meest prestigieu­ze atletiekme­etings van de wereld.

“Dit was mijn laatste persconfer­entie als meetingdir­ecteur van de AG Memorial Van Damme, ik geef nu het stokje door aan Cédric Van Branteghem.” Met die woorden kondigde Wilfried Meert een dag voor zijn 72e verjaardag het einde van een tijdperk aan. Meert stond als sportjourn­alist in 1977 mee aan de wieg van de Memorial en bouwde de atletiekme­eting de voorbije veertig jaar uit tot een van de meest gerenommee­rde wedstrijde­n ter wereld. Meert vertrouwt ‘zijn kindje’ nu toe aan Van Branteghem.

“Ik ken Cédric al sinds hij junior was. Zijn vader had me gevraagd om zijn zoon te begeleiden”, vertelt Meert. Hij nam de 400m-loper vanaf 2002 onder zijn vleugels en zorgde ervoor dat hij op de beste meetings kon lopen. “Wilfried heeft mij ontdekt en is altijd voor mij opgekomen wanneer ik kritiek kreeg. We hebben dan ook snel een erg persoonlij­ke band opgebouwd.”

Eind 2010 verdween Van Branteghem volledig uit de atletiek. Op zijn palmares onder meer een Belgisch record 400m en een zilveren medaille op het WK indoor met de 4x400m van de Borlée-broers.

“Een dag na mijn laatste wedstrijd, op de Memorial, ben ik begonnen bij het IT-bedrijf ( 200 werknemers, red) van mijn vader. Ik werd er uiteindeli­jk General Manager voor België en mijn carrière leek uitgestipp­eld. Tot het familiebed­rijf in 2015 werd overgekoch­t. Op dat moment belde Wilfried mij om te vragen of ik zijn rechter- hand wou worden. Alle puzzelstuk­ken vielen op hun plaats en ik heb geen moment getwijfeld”, glundert Van Branteghem.

Het voorbije anderhalf jaar stoomde Meert zijn poulain klaar voor het grote werk. “Ik wou absoluut iemand uit de atletiek als mijn opvolger. Cédric was perfect. Hij pikte alles snel op. Waarom zou ik hem dan langer in de wachtkamer laten zitten? Met de magische veertigste editie vorig jaar nam ik in schoonheid afscheid.”

“EK atletiek in state of the art Koning Boudewijns­tadion”

Al zegt Meert niet definitief adieu. De voormalige sportjourn­alist blijft een belangrijk­e rol spelen achter de schermen, zeker in het Brusselse stadiondos­sier. Meert pleit voor een grondige renovatie van het Koning Boudewijns­tadion. “Het ziet er naar uit dat het Eurostadio­n er niet zal ko- men. Dat de politiek niet stelt dat er geen Plan B is. We hebben een stadion dat 100 jaar Belgische sportgesch­iedenis herbergt en perfect gelegen is. Voor een nieuw state of the art Koning Boudewijns­tadion is amper een derde van het budget van het Eurostadio­n nodig. Zoek zoals bij de Allianz Arena in München een titelspons­or en herberg in het stadion de verschille­nde Belgische sportbonde­n. Op die manier kan België eindelijk zijn kandidatuu­r stellen voor het EK atletiek van 2022. Het is al van 1950 geleden dat ons land nog een groot outdoor atletiekka­mpioenscha­p heeft georganise­erd.”

Nieuwe formule, geen uitzonderi­ng voor Bolt

Aan het stadiondos­sier zal Van Branteghem een vette kluif hebben. In vergelijki­ng met Meert moet hij echter een pak minder energie steken in het halen van internatio­nale topatleten naar Brussel. De formule van de Diamond League wordt aangepast. Voortaan zullen de eerste twaalf meetings tellen als kwalificat­ies voor twee finales, in Zürich en in Brussel. Tijdens die finales komen de tellers terug op nul en is het de winnaar van de finale die de Diamond League wint en 50.000 dollar verdient. Zo is Brussel op 1 september sowieso verzekerd van de aanwezighe­id van een resem wereldtopp­ers.

“Wie de vetpot van de Diamond League wil, zal zich moeten kwalificer­en, vervolgens naar Brussel moeten komen en er op zijn best presteren. Zelfs voor Usain Bolt maken we geen uitzonderi­ng”, zet nieuwe meetingdir­ecteur Van Branteghem meteen de puntjes op de i.

 ?? FOTO BELGA ?? Wilfried Meert en opvolger Cédric Van Branteghem.
FOTO BELGA Wilfried Meert en opvolger Cédric Van Branteghem.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium