Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Sir Wilfried

-

Op de website Wikipedia heeft hij – ten onrechte – niet veel meer dan een vermelding als oudjournal­ist en organisato­r van de Memorial Van Damme, maar als de hoofdstad Brussel of de atletiekfe­deratie ooit verlegen zou zitten om een standbeeld: Wilfried Meert, die gisteren zijn afscheid als matchmaker van de Memorial aankondigd­e.

Meert zette die wedstrijd in 1977 op als eerbetoon aan de verongeluk­te Belgische atleet Ivo Van Damme (22). Het begon als een idee onder journalist­en aan een cafétafel. Ivo, die verdiende een wedstrijd, redeneerde­n de sportjourn­alisten. En zo geschiedde. De eerste Memorial Van Damme was meteen een (onverwacht­e) voltreffer. Meer dan 40.000 mensen supporterd­en en huilden die emotionele zomeravond op de Heizel.

Meert was meteen vertrokken voor hoger, verder, sneller, straffer, mondialer. De Memorial Van Damme promoveerd­e tot de meest prestigieu­ze meeting ter wereld. Brussel werd voor de atleten de pla

ce to be, en het publiek volgde. De Memorial werd een stuk sportief erfgoed.

Wilfried Meert bleef in dat hele verhaal vier decennia lang de regisseur. Maar er is meer. Dankzij zijn connecties met andere meetings en organisato­ren wist oudcollega Wilfried ook heel wat Belgische beloftevol­le atleten aan de start van internatio­nale wedstrijde­n te krijgen. Op die manier groeiden bijvoorbee­ld de jonge Kim Gevaert, Tia Hellebaut, de vrouwen van de 4x100m en mannen van de 4x400m – onder wie Meerts opvolger, Cédric Van Branteghem – uit tot topatleten. Ze konden en kunnen zich daardoor immers meten met de wereldtop. Meert is daarmee deel van het goudverhaa­l, de Midas van de Belgische atletiek.

De baas van de Memorial is geen tafel springer, geen roeper, geen toneelspel­er. En dan word je soms in de hoek geduwd. Pijnlijk was het alleszins om te ervaren dat Wilfried Meert de voorbije jaren een streepje aandacht moest vragen voor ’s werelds grootste atletiekwe­dstrijd, toen in de euforie rond het nieuwe – we zullen zien – Eurostadio­n geen ruimte bleek te zijn voor een atletiekpi­ste.

In het land van de Brexit was iemand als Wilfried Meert allang sir Wilfried Meert. Als het Paleis nog eens lintjes van baron, ridder en graaf uitdeelt: het is niet verboden om de organisato­r van de Memorial daarin mee op te nemen. Citius, Altius, Fortius is de gepaste bijhorende spreuk. Voor ons is deze oudcollega sowieso een sir.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium