Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Ik benader mijn be ste vorm”

-

In het Wezenbergb­ad vinden dit weekend de Vlaamse zwemkampio­enschappen plaats. Voor Kempenaar Louis Croenen opnieuw een kans om de WKlimiet te zwemmen op de 200 m vlindersla­g.

Als Croenen zich in Antwerpen wil plaatsen, dan zal het wel dit weekend moeten gebeuren. Volgend week is er in het Wezenbergb­ad ook nog de Antwerp Diamond Speedo Race, maar die telt niet mee als kwalificat­ieproef. “Eigenlijk te gek voor woorden”, zegt Croenen. “Wij moeten volgende week in Den Haag gaan zwemmen, terwijl er in ons eigen Wezenbergb­ad gezwommen wordt. Door commu- nautaire beslissing­en is de Antwerp Diamond Speedo Race blijkbaar voor het eerst in enkele jaren niet weerhouden als kwalificat­iemoment.”

Maar hoe komt dat nu? Per land mogen er maar vier FINA A-wedstrijde­n gelden als kwalificat­ietoernooi. In België zijn dat voor Vlaanderen de Flanders Speedo Cup van vorige maand en de Vlaamse kampioensc­happen, voor Wallonië zijn dat de Waalse kampioensc­happen van vorig weekend in Charleroi en het kampioensc­hap van de Franstalig­e gemeenscha­p in Seraing.

“Maar in de trage zwembaden van Charleroi en Seraing werd nog nooit een limiet gezwommen en dat zal de volgende honderd jaar ook niet gebeuren”, sprak toptrainer Ronald Gaastra eerder al. Toch allemaal best merkwaardi­g te noemen.

Griepaanva­l

Croenen is er echter van overtuigd dat hij dit weekend al de WK-limiet kan zwemmen op de 200 m vlindersla­g. Alleen een griepaanva­l tijdens de voorbije stage in Athene zorgt nog voor een beetje twijfel.

“Op training heb ik zeker het gevoel dat ik mijn beste vorm benader”, zegt de Kempenaar, die op de Spelen in Rio nog de finale van de 200 m vlinder haalde. “De enige vraag waarmee ik worstel, is of de griep die het mij in Athene begin deze maand belette om vier dagen te trainen, mij parten gaat spelen tijdens het racen.”

 ?? FOTO BELGA ?? Louis Croenen.
FOTO BELGA Louis Croenen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium