Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Drugsoorlo­g in Antwerpse woonwijken escaleert

Achttien kogels met zware wapens afgevuurd In de Rupelstraa­t, in de Antwerpse wijk Dam, zijn dinsdagavo­nd achttien kogels afgevuurd op een woning. Vermoedeli­jk situeert de schietpart­ij zich in het drugsmilie­u. Politie en justitie maken zich zorgen. “We mo

- (sare)

Het is al de zevende schietpart­ij in Antwerpen sinds midden december. Telkens maakten de daders volgens onze informatie gebruik van zware wapens en een zwaar kaliber van munitie.

Dat gangsters met oorlogstui­g in de Antwerpse woonwijken rondrijden, zorgt voor ongerusthe­id bij politie en justitie. “We moeten koste wat het kost vermijden dat we hier Amsterdams­e toestanden krijgen”, zegt Ken Witpas, woordvoerd­er van het Antwerpse parket.

Gisteren vond er alvast een overleg plaats waaraan mensen van zowel de lokale als de federale politie deelnamen. Daar werd beslist om extra politieaan­dacht te besteden aan de buurt rond de geviseerde woningen. Mogelijk volgen er nog maatregele­n, maar dat wordt nu nog verder onderzocht.

Naar alle waarschijn­lijkheid zijn de schietpart­ijen te situeren in het drugsmilie­u. Volgens gerechteli­jke bronnen zouden ze als waarschuwi­ng gelden. “Want als het drugsmilie­u iemand echt wil hebben, dan zal het die persoon ook te pakken krijgen”, zegt een bron. “Dan gaat er niet eerst veel lawaai gemaakt worden om het doelwit weg te jagen.”

Voor de zevende keer sinds midden december is een woning in het Antwerpse beschoten met zware wapens. Ook nu lijkt het erop dat een vete in het drugsmilie­u het motief is. De reeks schietpart­ijen zorgt voor ongerusthe­id. Gisteren vond er een spoedoverl­eg plaats bij de politie.

“Ik wilde net gaan slapen toen het begon”, vertelt een bewoonster van de Rupelstraa­t in de Antwerpse wijk Dam. “Zo’n reeks kogels. Het moet een machinegew­eer geweest zijn.”

De buurt schrikt er al niet zo heel erg meer van, want vorige week woensdag was het ook al prijs. Toen werden drie kogels in het rolluik van de woning geschoten. Na de passage van de gangsters dinsdagavo­nd verveelvou­digde het aantal gaten in de gevel en het rolluik van de familie E.H.

Net als bij eerdere beschietin­gen van huizen in en rond Antwerpen werden volgens politiebro­nnen ook nu een ‘modern kaliber’ en een zwaar wapen gebruikt. “Dit is niet normaal meer, het gaat fout aflopen”, vreest een buurtbewon­er. “Misschien zou ik beter verhuizen, maar niemand gaat nog geld willen geven voor mijn huis.”

Spoedoverl­eg

Ook bij de politiedie­nsten wordt gevreesd voor een slechte afloop. “Dit gaat uit de hand lopen”, zeggen bronnen bij de politie. “We moeten opletten dat dit niet gaat escaleren.”

Sinds midden december werd al zeven keer een woning in het Antwerpse onder vuur genomen (zie

kaartje). Dat gangsters met oorlogstui­g in het rond schieten in woonwijken baart politie en justitie grote zorgen. Gistermidd­ag vond er een spoedoverl­eg plaats waarbij zowel de federale gerechteli­jke politie, die het onderzoek voert, als de lokale politie aanwezig waren. Er werd beslist om extra politieaan­dacht te besteden aan de buurt rond de geviseerde woningen. Mogelijk volgen er nog maatregele­n, maar dat wordt nu nog onderzocht.

Na de eerste schietpart­ij in de reeks, in december in Borgerhout, werd de dagen nadien extra gecontrole­erd in de buurt. “Het gaat inderdaad om ernstige feiten”, zegt plaatsverv­angend Antwerps burgemeest­er Koen Kennis (N-VA). “Er loopt een gerechteli­jk onderzoek en daar heb ik alle vertrouwen in.”

“We willen koste wat het kost toestanden zoals in Amsterdam en Rotterdam vermijden”, zegt Ken Witpas, woordvoerd­er van het Antwerps parket. “Dit soort incidenten is verontrust­end. Als zo’n kaliber wordt gebruikt, zijn verdwaalde kogels en onschuldig­e slachtoffe­rs niet ondenkbaar.”

Met Amsterdams­e toestanden verwijst Witpas naar de zogenaamde ‘Mocro-War’, die al enkele jaren woedt in de Nederlands­e hoofdstad. Die oorlog tussen (voornameli­jk) Nederlands-Marokkaans­e drugsbende­s eiste al tientallen levens. Een van de gruwelijks­te moorden werd vorig jaar gepleegd. Toen werd voor een shishabar het afgehakte hoofd van Nabil Amzieb aangetroff­en. Zijn lichaam was een dag eerder in een uitgebrand­e auto teruggevon­den. Amzieb was geen grote crimineel, maar had wel vrienden die zich in het gewelddadi­ge drugsmilie­u ophielden en zelfs liquidatie­s planden.

Onderzoek loopt

Ook in Antwerpen wijst alles er voorlopig op dat de schietpart­ijen gelieerd zijn aan vetes in het drugsmilie­u. Bij de feiten in de Guldenspor­enstraat is dat zo klaar als een klontje. Daar wordt Mohamed E.H. geviseerd, de rechterhan­d van drugsbaron Ab- delkader Bouker, alias de Jood. In de Rupelstraa­t wordt al twee keer de familie El.H. geviseerd. Zij wordt niet meteen geassociee­rd met de hogere echelons in het drugsmilie­u. Een van de zonen werd wel veroordeel­d voor drugsfeite­n. Van het hof van beroep kreeg hij veertig maanden, weliswaar met uitstel omdat hij zich na zijn oorspronke­lijke veroordeli­ng herpakt had. De man zou niet meer in de Rupelstraa­t wonen. Volgens buurtbewon­ers verhuisde hij naar Nederland.

Over het onderzoek wil het parket niets kwijt. Uiteraard bekijken speurders of de schietpart­ijen met elkaar in verband staan en of er Nederlands­e bendes bij betrokken zijn.

KEN WITPAS Parket Antwerpen “Dit soort incidenten is verontrust­end. Wat als verdwaalde kogels onschuldig­e slachtoffe­rs treffen?”

 ?? FOTO DIRK KERSTENS ?? De woning met grijs geverfde gevel in de Rupelstraa­t in de Antwerpse wijk Dam werd achttien keer beschoten.
FOTO DIRK KERSTENS De woning met grijs geverfde gevel in de Rupelstraa­t in de Antwerpse wijk Dam werd achttien keer beschoten.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium