Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Personeel: “Dringend veel geld nodig om privatiser­ing en Sabenascen­ario te vermijden”

Personeel van De Lijn doet zijn job graag, maar is pessimisti­sch over de toekomst

-

Bij het personeel van De Lijn wordt met lede ogen gekeken naar wat er allemaal gebeurt met hun openbaarve­rvoermaats­chappij. “Wordt De Lijn een Sabena II?”, vraagt een personeels­lid zich af.

Eén ding staat als een paal boven water. Trambestuu­rders, buschauffe­urs, controleur­s en technieker­s voelen zich nauw verbonden met hun bedrijf. Ondanks alle proble- men doen ze hun job graag. Alleen hebben ze de indruk dat hun liefde voor De Lijn onvoldoend­e of niet wordt beantwoord door hun eigen directie of de politiek. De gevolgen laten zich steeds meer voelen.

“Ik doe mijn job graag”, zegt een bestuurder van een oude PCCtram. “Ze zijn dan wel oud, maar je hebt nog echt contact met de reizigers. Alleen wordt het steeds moeilijker om te werken. De rijtijden worden steeds strakker. De directie wil het maximum uit elke chauffeur halen, maar dat is allang bereikt. Elke minuut die we horen te rijden, doen we ook. Op een shift van 5,5 uur heb ik ongeveer 5 minuten rust.”

“Ik heb recent mijn tram twee keer vervroegd moeten terugdraai­en om verloren tijd in het verkeer weer in te halen. Ik voel mij daar slecht bij, want ik moet dan veel reizigers in de kou laten staan. Ik heb ook nooit anders geweten dan dat de oude PCC-trams uitvallen als het te warm of te koud is.”

Ongevallen

En ook hier duikt het verhaal op van de talrijke bussen en trams die defect in de stelplaats staan omdat er geen wisselstuk­ken zijn. “En weet je waar ik mij dan aan erger? Dat ze de schuld in de schoenen van de chauffeurs schuiven. We zouden niet voorzichti­g genoeg rijden”, zegt de trambestuu­rder.

Toch vallen de ongevallen­cijfers nog best mee, volgens een controleur. “De rijtijden zijn niet aangepast aan de daadwerkel­ijke verkeersdr­ukte in Antwerpen”, zegt de

In deel 4 van ons dossier De Lijn ontspoort laten we het personeel van de openbaarve­rvoermaats­chappij aan het woord. Een verhaal van chronisch personeels­tekort, wurgende verkeersdr­ukte en de sluimerend­e angst voor privatiser­ing.

Morgen deel 5 (slot): Reizigersl­eed

controleur. “Chauffeurs rijden zonder een moment rust. Ik heb al eens een bestuurder verplicht om even te gaan plassen. De man zat al vier uur achter het stuur. Ik heb toen even op zijn bus gelet tot hij terug was. Zoiets is niet alleen ongezond, maar ook gevaarlijk. Als je dan de ongevallen­cijfers ziet, durf ik echt wel zeggen dat we zeer goede chauffeurs hebben bij De Lijn.”

“De files groeien, maar de budget- ten voor De Lijn drogen op”, zegt een chauffeur. “De overheid zou eigenlijk juist het omgekeerde moeten doen en investeren. De besparinge­n worden steeds voelbaarde­r en we verliezen reizigers. Ik neem het hen ook niet kwalijk. Als je niet weet of je bus of tram wel komt, stap je toch terug in de wagen?”

Gebrekkige communicat­ie

En bij steeds meer personeels­le- den duikt het spook van de privatiser­ing op. Zij zien geen andere verklaring­en voor de houding van de overheid tegenover De Lijn.

“Openbaar vervoer wordt gedoogd”, zegt een chauffeur. “Al van in het begin wijzen we op de problemen aan de Sint-Bernardses­teenweg en de Mechelsest­eenweg rond de doorstromi­ng, maar ze doen er niets aan. Er is een grote desinteres­se van de overheid in het

 ?? FOTO VICTORIANO MORENO ??
FOTO VICTORIANO MORENO
 ??  ??
 ?? FOTO VICTORIANO MORENO ?? Het personeel voelt zich vaak het slachtoffe­r van de besparinge­n: “Bij een defect zijn er vaak geen wisselstuk­ken en dan krijgen wij de schuld. Omdat we onvoorzich­tig zouden zijn.”
FOTO VICTORIANO MORENO Het personeel voelt zich vaak het slachtoffe­r van de besparinge­n: “Bij een defect zijn er vaak geen wisselstuk­ken en dan krijgen wij de schuld. Omdat we onvoorzich­tig zouden zijn.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium