Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Windmolenp­arken op zee creëren tweehonder­d nieuwe jobs

DEME-dochter zoekt vooral ingenieurs en financiële specialist­en

- CHRISTOF WILLOCX

De baggergroe­p DEME uit Zwijndrech­t zoekt tweehonder­d nieuwe werknemers. Het gaat vooral om ingenieurs, die bij dochterbed­rijf GeoSea meehelpen aan de bouw van windmolenp­arken

op zee.

GeoSea, een bedrijf dat voor 100% is handen is van baggeraar DEME, is een wereldwijd­e pionier in het bouwen van windmolenp­arken op zee. Het werkt bijvoorbee­ld mee aan het Hornsea Project One, het grootste windmolenp­ark ter wereld, dat in 2020 in Engeland wordt geopend. GeoSea bouwt tegen begin 2019 ook 66 windturbin­es in Duitsland, op 45 kilometer van het Waddeneila­nd Borkum. Met dat project zal de firma, die net als DEME zijn hoofdkanto­or in Zwijndrech­t heeft, 500.000 huizen van stroom voorzien.

“GeoSea heeft een goede reputatie, omdat het vier jaar geleden het windmolenp­ark SeaPo

wer in Oostende heeft gebouwd”, zegt Tom Simonts, sectorspec­ialist van Bolero. “Dat was wereldwijd een van de eerste windmolenp­arken die liefst dertig kilometer van de kust liggen. Daarom is de expertise van SeaPower zeer gegeerd en kan het bedrijf dus ook meer jobs creëren in België.”

Onderaanne­mers

GeoSea coördineer­t de bouw van windmolenp­arken op zee van a tot z. Maar het bedrijf bouwt de onderdelen voor de parken niet zelf. Ze besteedt die taak uit aan onderaanne­mers. De kabels om de turbines met elkaar te verbinden en om de elektricit­eit aan land te krijgen, worden bijvoorbee­ld door Tideway gemaakt. Tideway heeft haar hoofdkanto­or in Nederland, en is ook een dochter van DEME. GeoSea doet wel zelf het trans- port van alle componente­n van de windturbin­es én doet ook de plaatsing ervan.

Knelpuntbe­roep

DEME heeft nu zo’n tweehonder­d vacatures. De meeste van de nieuwe werknemers zullen worden tewerkgest­eld bij GeoSea. “De meesten op het hoofdkanto­or in Zwijndrech­t, maar ze moeten uiteraard ook vaak naar onze windmolenp­arken reizen”, zegt Vicky Cosemans, woordvoers­ter van GeoSea. “Wij zoeken vooral ingenieurs, maar ook financiële specialist­en en mensen met een diploma Handelsing­enieur. De ingenieurs moeten bijvoorbee­ld de constructi­e, de installati­e en de aanleverin­g van materialen in goede banen leiden.”

GeoSea zit wel met een probleem: ingenieurs zijn niet zo dik gezaaid. Volgens Vlaams minister van Werk Philippe Muyters (N-VA) komt dat omdat te weinig jongeren in het middelbaar voor wiskunde en wetenschap en techniek kiezen. Een bijkomend probleem is dat veel ingenieurs misschien technisch wel geschikt zijn voor een job, maar niet goed kunnen communicer­en of geen team kunnen aansturen.

Buitenland­s talent

“We weten dus dat we ook mensen uit het buitenland zullen moeten aanwerven”, zegt Vicky Cosemans. “We mikken niet alleen op jongeren, maar kijken ook naar 55-plussers. Het tekort aan ingenieurs is zeer groot. We voeren dus zeker geen leeftijdsg­rens in voor de mensen die we aanwerven. Vijftigers met ervaring zijn welkom.”

VICKY COSEMANS Woordvoers­ter GeoSea “We mikken niet alleen op jongeren, maar kijken ook naar 55plussers. Het tekort aan ingenieurs is zeer groot. We voeren dus zeker geen leeftijdsg­rens in.”

 ??  ??
 ?? FOTO RR ?? Een DEMEschip vervoert onderdelen van een windmolenp­ark.
FOTO RR Een DEMEschip vervoert onderdelen van een windmolenp­ark.
 ?? FOTO RR ??
FOTO RR

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium