Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Verkeerszo­ndaars bijna altijd mannen

Vrouwen rijden voorzichti­ger en minder onder invloed

- ANNELIES ROOSE

Zeg niet te gauw, ’t is weer een vrouw. Niet alleen de bekende bumperstic­kers zeggen dat, het wordt ook officieel bevestigd door nieuwe cijfers. Een bestuurder die wordt betrapt op rijden onder invloed van alcohol of op een inbreuk met het rijbewijs, is in ruim acht op de tien gevallen een man. Als drugs in het spel zijn, gaat het zelfs om 94%.

En of ze het in de rechtszaal ondervindt, zegt politierec­hter Kathleen Stinckens. Net deze week worden in de Leuvense politierec­htbank vier themazitti­ngen georganise­erd over rijden onder invloed. “Ik heb het tijdens mijn voorbereid­ing nog maar eens gemerkt. De overgrote meerderhei­d van wie moet voorkomen, is man.”

De cijfers die Kamerlid Sabien Lahaye-Battheu (Open Vld) te weten kwam door een parlementa­ire vraag te stellen aan minister van Binnenland­se Zaken Jan Jambon (N-VA) zijn opmerkelij­k. Bij 83% van de overtredin­gen wegens rijden onder invloed van alcohol zat een man achter het stuur, net als bij 84% van de inbreuken met een rijbewijs (zoals achter het stuur kruipen ondanks een rijverbod of rijden zonder rijbewijs). Bij chauffeurs die werden betrapt op rijden onder invloed van drugs, ging het zelfs om 94%.

Machogedra­g

“Mannen zijn nu eenmaal grotere verkeersov­ertreders dan vrouwen”, zegt Stef Willems van het BIVV. “Of het nu gaat over het gebruik van verdovende middelen, een gsm, het niet dragen van de gordel of om te snel rijden: ze zijn sneller geneigd zichzelf te overschatt­en en machogedra­g te vertonen.”

Cijfers uit twee recente mobiliteit­sbarometer­s van de VAB liegen er in die zin niet om. Waar iets meer dan de helft (53%) van de vrouwen nog nooit een snelheidsb­oete kreeg, geldt dit voor slechts een kwart (27%) van de mannen. En van alle bestuurder­s die na een veroordeli­ng voor vluchtmisd­rijf verplicht op cursus moeten, is amper een op de acht een vrouw.

Gevangenis

“Vrouwen doen minder kilometers dan mannen, maar bovenal zijn ze voorzichti­ger in het verkeer”, zegt ook verkeersps­ycholoog Gerard Tertoolen. “Zeker jongere mannen willen niet gauw onderdoen voor elkaar. Oudere bestuurder­s zijn er dan weer vaker van overtuigd dat ze zelfs met dat glaasje te veel op nog altijd zeer goede bestuurder­s zijn.”

Het is dus een kwestie van preventiec­ampagnes bijsturen en daarbij gerichter mannen aan te spreken, zou je dan denken. Maar volgens Stef Willems van het BIVV zal dat weinig voeten in de aarde hebben. “De kloof tussen mannelijke en vrouwelijk­e overtreder­s is zeer moeilijk te verkleinen. Het is nu eenmaal zo dat meer mannen dan vrouwen de wet overtreden. Kijk naar de gevangenis­sen. Daar zitten ook meer mannelijke dan vrouwelijk­e gedetineer­den.”

GERARD TERTOOLEN Verkeersps­ycholoog “Vrouwen leggen minder kilometers af dan mannen. Maar bovenal zijn ze voorzichti­ger in het verkeer.”

 ?? FOTO TOM PALMAERS ?? Een bestuurder die wordt betrapt op rijden onder invloed van alcohol of op een inbreuk met het rijbewijs, is in ruim acht op de tien gevallen
een man.
FOTO TOM PALMAERS Een bestuurder die wordt betrapt op rijden onder invloed van alcohol of op een inbreuk met het rijbewijs, is in ruim acht op de tien gevallen een man.
 ??  ??
 ??  ?? FOTO RR
FOTO RR

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium