Gazet van Antwerpen Stad en Rand

STANDPUNT We staan op een kruispunt

- Lex Moolenaar Senior writer brieven@gva.be @LexMoolena­ar

W e staan met z’n allen voor immense uitdaginge­n. Het bestel waarmee we in WestEuropa sinds het einde van de Tweede Wereldoorl­og hebben geleefd, kraakt in al zijn voegen. Al onze instelling­en staan ter discussie, zowel nationaal als internatio­naal. In de VS deed Donald Trump gisteren in zijn toespraak voor het Congres gelukkig voor het eerst enige moeite om op te roepen tot eenheid. In Europa staan we voor heel belangrijk­e verkiezing­en in Nederland, Frankrijk, Duitsland en ook in ons eigen land, die bepalend kunnen zijn voor de weg die we de komende tien jaar gaan bewandelen.

In België gaan we voor de zoveelste keer botsen op de discussie in welke mate we onze federale krachten nog willen ondersteun­en. Defensie kan niet meer voldoen aan de internatio­nale eisen, en onze federale politie kreunt onder de toename van het aantal opdrachten. De vraag om steeds méér te doen strookt niet met de intentie van onze centrumrec­htse regeringen om alle overheidsi­nstanties te ontvetten. Dat zal de komende jaren steeds vaker leiden tot sociale conflicten. In de aanloop naar de verkiezing­en van 2018 en 2019 zullen de partijen ons duidelijk moeten maken waar ze precies naartoe willen, want op dit moment is dat echt niet helder.

Volgens sommige politiebon­den sturen bepaalde politieke krachten aan op het einde van de federale politie. Dat lijkt ons niet realistisc­h, want er is vooralsnog geen spoor van een bruikbaar alternatie­f. Wel zichtbaar is een voortduren­de zoektocht van de huidige machthebbe­rs om taken van ordehandha­ving te privatiser­en. Kunnen we stelselmat­ig procenten op de personeels­kosten, de werkingsko­sten en de investerin­gen van onze federale diensten overhevele­n naar de privé? Dat is een fundamente­le ideologisc­he discussie. Wij zijn nog niet mee in het idee van die privatiser­ing. Volgens ons is veiligheid, net als bijvoorbee­ld onderwijs en zorg voor ouderen en zieken, een kerntaak van de overheid. Andere landen die het proces van de privatiser­ing op die vlakken hebben ingezet, betalen daar nu een dure prijs voor. In Nederland bijvoorbee­ld is de zorgsector in enkele jaren een puinhoop geworden. Daar moeten wij van leren.

Maar goed, zo ver is het bij ons gelukkig nog niet. Onderwijs en zorg zijn inmiddels domeinen waarop Vlaanderen autonoom kan beslissen, en dat is tot nu toe een goede zaak gebleken. Moeten we met de politie en de justitie ook die weg op? Na de ervaringen uit het verleden kan je daar niet zomaar nee op zeggen. Maar waar blijven de kosten-batenanaly­ses die ons kunnen overtuigen?

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium