Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Nog maar tiental enkelbande­n als autonome bestraffin­g

De ene persoon met enkelband kan 867 euro per maand krijgen, de andere maar 625 euro

- DIRK HENDRIKX

Rechtbanke­n kunnen sinds vorig jaar iemand rechtstree­ks veroordele­n tot een enkelband – dus geen gevangenis­straf meer die vervolgens wordt omgezet – maar dat wil nog niet erg vlotten: het is tot nu nog maar een tiental keren gebeurd. Bovendien loopt het systeem nog mank: de gestrafte kan in zo’n geval een leefloon aanvragen. En dat ligt een paar honderd euro hoger dan de vergoeding bij een omzetting.

Vlaams Parlements­lid Katrien Schryvers (CD&V), die ook OCMW-voorzitter is in Zoersel, kaart de chaotische situatie aan. “Iemand die na een paar maanden in de gevangenis naar huis mag onder elektronis­ch toezicht, krijgt dan nog altijd de forfaitair­e dagvergoed­ing die alle gedetineer­den mogen vragen als ze geen inkomen hebben. Voor een alleenstaa­nde komt dat neer op 625 euro per maand. Maar iemand die een enkelband als autonome straf krijgt opgelegd, wat mogelijk is sinds mei vorig jaar, staat nergens op de rol als gedetineer­de en kan gewoon een leefloon aanvragen: 867 euro.”

Hij moet dan wel aan de voorwaarde­n voldoen, zoals ter beschikkin­g staan voor werk of een reactiveri­ngstraject. Wie een ‘omgezette’ enkelband heeft, hoeft geen job te zoeken, al mág het wel.

Vlaams of federaal

Het bizarre verschil heeft te maken met de staatsherv­orming. Dagvergoed­ingen zijn regionale materie: het is Vlaams minister van Welzijn Jo Vandeurzen die gedetineer­den een vast dagelijks bedrag van 13,90 euro betaalt. Elektronis­ch gestraften die niks met het gevangenis­wezen te maken hebben, kunnen via het OCMW een federaal leefloon krijgen.

“Al sinds 2015 kaarten de gemeenscha­ppen dit aan bij federaal minister Willy Borsus (MR)”, zegt Katrien Schryvers. “Toch is er nog niets veranderd. Het zou veel logischer zijn dat elke ge- strafte met enkelband zich tot het OCMW moet wenden.” Een woordvoerd­er van Borsus wil alleen kwijt dat er over enkele weken een overleg is gepland met Justitie.

De autonome straf met enkelband is in het leven geroepen om de zaken te vereenvoud­igen, zegt Luc Verhaeven, ACV-secretaris Openbare Diensten. “Waarom gevangenis­straffen uitspreken en dan vaak meteen of na enige tijd een aanvraag indienen tot omzetting van de ‘strafuitvo­eringsmo- daliteit’? Dat is toch omslachtig?”

Justitie zet sinds een paar jaar zwaar in op enkelbande­n als alternatie­ve straf, onder meer om de overbevolk­ing in de gevangenis­sen tegen te gaan. Maar vooral door een tekort aan personeel moest het aantal enkelbande­n vorig jaar worden teruggesch­roefd van 1.200 tot 900 aan Vlaamse kant. “Intussen zitten we weer aan 1.030 geactiveer­de enkelbande­n, wat eigenlijk iets te veel is voor de personeels­bezetting die we nu hebben”, zegt Luc Verhaeven. “Van het voorziene kader van 55 werknemers zijn er een vijftal nog niet ingevuld.”

Wachtlijst­en

De vraag blijft dan waarom het aantal autonome straffen met enkelband zo laag ligt. “Wettelijk kan het sinds mei vorig jaar, maar met de concrete uitvoering is pas begonnen in oktober”, zegt de vakbondsma­n. “We hadden ons wel schrap gezet voor een groter aantal sinds die datum, maar dat blijft uit. Misschien omdat de rechtbanke­n weten dat er wachtlijst­en tot drie maanden zijn voor enkelbande­n, wat toch al beter is dan de zes maanden vorig jaar.”

Nog mogelijke verklaring­en zijn dat de autonome straffen nog nieuw zijn voor rechters, dat ze niet voor alle misdrijven kunnen en dat strafproce­dures nu eenmaal hun tijd vergen en er sinds oktober nog maar vijf maanden verstreken zijn.

Woordvoers­ter Carmen De Rudder van het Vlaams departemen­t Welzijn bevestigde gisteravon­d het lage aantal: “Twee dossiers zijn in uitvoering, zeven in voorbereid­ing.”

KATRIEN SCHRYVERS

Vlaams Parlements­lid (CD&V) “Al sinds 2015 wordt de ongelijke behandelin­g van veroordeel­den aangeklaag­d bij minister Borsus.”

 ?? FOTO KRIS VAN EXEL ?? Een rechtstree­kse veroordeli­ng tot enkelband is nog nieuw voor rechters en zo’n straf kan niet voor alle misdrijven.
FOTO KRIS VAN EXEL Een rechtstree­kse veroordeli­ng tot enkelband is nog nieuw voor rechters en zo’n straf kan niet voor alle misdrijven.
 ?? FOTO ISOPIX ??
FOTO ISOPIX

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium