Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Vakbonden: “300 mensen aanwerven? Onmogelijk!”

-

Alle alarmsigna­len gingen gelijktijd­ig af toen bekend werd dat De Lijn Antwerpen de frequentie van de trams wou vermindere­n en enkele buslijnen zou schrappen. Door het personeels­tekort stond het water tot aan de lippen. Weinigen geloven dat de aanwerving van driehonder­d mensen realistisc­h of zelfs voldoende is.

Het Probleem

Chronisch personeels­tekort

De vakbonden kregen eind vorig jaar een opmerkelij­k voorstel van de directie van De Lijn Antwerpen. Er waren dringend ingrepen nodig om de dienstverl­ening overeind te houden. Er was een piek met langdurige zieken en loopbaanon­derbreking­en. Het voorstel was om de trams te laten rijden aan de frequentie die nu geldt tijdens de schoolvaka­nties. Ook het schrappen van enkele buslijnen was een optie.

Toen dit voorstel in de media kwam, sloeg De Lijn nationaal in paniek. Van het schrappen van buslijnen of het verlagen van de frequentie kon geen sprake zijn. De Lijn ging in het offensief en kondigde een grootschal­ige aanwerving­scampagne aan.

De maatschapp­ij heeft in 2017 ruim driehonder­d nieuwe mensen nodig in de provincie Antwerpen. Alleen geloven maar weinigen dat die gaan gevonden worden. “De Lijn Antwerpen kampt met een chronisch personeels­tekort”, zegt Jo Van der Herten, ACV Openbare Diensten De Lijn. “Het is bijna onmogelijk dat al die vacatures ingevuld raken. En áls het al zou lukken, dan is het nog steeds onvoldoend­e.”

Oorzaken Foute berekening personeels­bezetting

De vakbondsma­n heeft verschille­nde argumenten voor zijn pessimisme. Eén daarvan ligt in het verleden. “Lang baseerde De Lijn zich op een foute berekening voor de personeels­bezetting”, zegt Van der Herten. “Dat is pas recent ontdekt en rechtgezet. Het gevolg is wel dat er een grote achterstan­d is opgebouwd. De Lijn Antwerpen zit met relatief oude chauffeurs. Er komt een grote uitstroom aan door prepensioe­n en pensioneri­ng.”

Concurrent­ie haven

Voor de technische functies zit De Lijn in concurrent­ie met de bedrijven in de haven, die betere arbeidsvoo­rwaarden aanbieden. “Het is heel moeilijk om technisch personeel te vinden”, zegt Van der Herten. “Er worden veel inspanning­en geleverd om mensen aan te trekken, maar De Lijn kan niet opboksen tegen de voorwaarde­n die in de havenindus­trie worden aangeboden. De aanwerving­en die nu gebeuren, moeten ervoor zorgen dat de uitstroom wordt opgevangen, maar zullen niet het tekort opvangen dat over de jaren is gegroeid. We bekijken nu of de voorwaarde­n die worden gesteld niet te streng zijn.”

Weinig geschikt personeel

Bovendien is niet elke kandidaatc­hauffeur geschikt voor de job. Slechts één op de tien kandidaten slaagt uiteindeli­jk in de opleiding. “Voldoende mensen op korte termijn achter het stuur krijgen van een bus of tram? Ik zie het niet gebeuren”, zegt Van Der Herten.

Die mening wordt gedeeld door vakbondsma­n Jef Maex (ACOD) bij De Lijn. “De directie stelt het veel te rooskleuri­g voor”, zegt Maex. “Ik merk bijvoorbee­ld dat in de busstelpla­ats Zurenborg veel mensen vertrekken als gevolg van de slechte werkomstan­digheden. Het tekort groeit dus nog. Bovendien zitten we met een beperkte capaciteit in de opleidinge­n, zeker voor trambestuu­rders. Een buschauffe­ur kan je nog laten opleiden bij een privébedri­jf. Voor tramchauff­eur gebeurt de opleiding intern. En daarvoor heb je instructeu­rs nodig, die uit de pool met chauffeurs komen. Dat betekent weer iemand minder om de baan op te gaan.”

Weinig flexibilit­eit

Ondertusse­n laat het tekort zich steeds meer voelen. Er is de afgelopen jaren bespaard op het reservekad­er, mensen die je voorhanden hebt als er volk wegvalt door ziekte of vakantie. “Het personeel wil best een tandje bijsteken, maar dan moet het bedrijf ook flexibel zijn als mensen op korte termijn toch verlof aanvragen”, zegt de ACV-vakbondsma­n. “Alleen lukt dat laatste niet door gebrek aan volk. Het gevolg is dat mensen ziek zijn of zich ‘ziek’ melden. De Lijn is zich gelukkig bewust van het probleem en werkt aan een oplossing.”

Gebrek aan openbaar vervoerbel­eid

Het gebrek aan doorstromi­ng maakt het voor de trambestuu­rders en buschauffe­urs ook geen pretje om elke dag de baan op te gaan. “De doorstromi­ng is als sinds de jaren zeventig een im-

 ?? FOTO JORIS HERREGODS ?? ACVvakbond­sman Jo Van Der Herten.
FOTO JORIS HERREGODS ACVvakbond­sman Jo Van Der Herten.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium