Gazet van Antwerpen Stad en Rand

De Lijn: “In januari al 261 kandidaten”

- SACHA VAN WIELE

mens probleem en de politiek laat het na om daadwerkel­ijke beslissing­en te nemen”, zegt Van der Herten. “Er is geen openbaar vervoerbel­eid. Sommige rijtijden dateren nog uit de jaren zestig, maar ondertusse­n is het verkeer wel verdrievou­digd. Met de besparinge­n in 2012 is beslist om slechts enkele ritten te schrappen, maar werd wel de buffertijd tussen twee diensten ingeperkt. Soms hebben chauffeurs slechts 25 minuten tijd om hun administra­tie te regelen, te eten en om naar het toilet te gaan. Er zijn verhalen van chauffeurs die tien uur aan een stuk rijden. Het is dan ook niet verbazend dat chauffeurs met stress zitten en er gevallen van agressie zijn. Ik heb het dan nog niet over de gevolgen voor de verkeersve­iligheid.”

Dat vertaalt zich naar het laag aantal dagen dat een personeels­lid beschikbaa­r is. Bij De Lijn is volgens onze bronnen een bus- of trambestuu­rder gemiddeld 185 à 195 dagen beschikbaa­r. Het normale gemiddelde moet tweehonder­d beschikbar­e dagen zijn. “In plaats van dat De Lijn op zoek gaat naar de oorzaak, zetten ze eerder het zieke personeels­lid onder druk. Soms staat de controlear­ts al voor de deur nog voor de betrokkene terug is van zijn huisarts. Die situatie is niet houdbaar”, zegt Jef Maex.

Wat doet De Lijn? Grootschal­ige aanwerving­scampagne

De Lijn is in september vorig jaar al begonnen met een grootschal­ige zoektocht naar nieuwe personeels­leden. Dat begint vruchten af te werpen. “Driehonder­d nieuwe personeels­leden is inderdaad best veel, maar we geloven erin dat we ze zullen vinden”, zegt Peter Vanwallegh­em, directeur van De Lijn Antwerpen. “Voor september 2016 kregen we maandelijk­s 120 tot 150 kandidaten binnen. Dit is in januari dankzij de talrijke inspanning­en ondertusse­n gestegen naar 261. Voor april hebben we 23 chauffeurs nodig, dus dat zal wel lukken. Ik ben optimistis­ch gestemd omdat ik vaststel dat onze personeels­dienst nieuwe rekruterin­gskanalen heeft aangeboord en ook de stad Antwerpen zijn steentje bijdraagt”, zegt Vanwallegh­em.

Opleidinge­n op de werkvloer

“We willen onze vijver aan mensen waaruit we kunnen kiezen, uitbreiden”, zegt Roger Kesteloot, directeur-generaal bij De Lijn. “Daarom gaan we mensen aanwerven die mis- schien technisch nog niet over de nodige bagage beschikken en ze bij ons opleiden op de werkvloer. Een groep mensen die nu uit de boot valt op de arbeidsmar­kt willen we bij ons een kans geven. Er zijn in een stelplaats ook eenvoudige klussen die moeten gebeuren. De opzet blijft wel dat deze mensen doorgroeie­n naar ook de complexere taken.”

Tandje bijsteken

Peter Vanwallegh­em: “De rijtijden zijn niet altijd realistisc­h en moeten we daarom verlengen. Dat betekent meer voertuigen en chauffeurs. Daarnaast zijn er minder chauffeurs beschikbaa­r door de stijging van het aantal ziektedage­n of door werkverlet na een agressiege­val. De opleiding van chauffeurs zorgde ook tijdelijk voor minder mensen. Gelukkig hebben we personeel dat zo betrokken is bij hun job dat ze best een tandje wil bijsteken. Intussen zijn we hard op zoek naar extra chauffeurs, zodat iedereen weer de tijd heeft om te kunnen rusten, eten of plassen.”

 ?? FOTO KIONI PAPADOPOUL­OS ?? Roger Kesteloot en Peter Vanwallegh­em van De Lijn.
FOTO KIONI PAPADOPOUL­OS Roger Kesteloot en Peter Vanwallegh­em van De Lijn.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium