Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Blanken geven leiding op het veld, zwarte spelers voeren uit”

Sportsocio­loog wil af van stereotiep­en in het Belgische voetbal

- JENS VANCAENEGH­EM

Ze zijn sterker, sneller en explosieve­r. Die clichés over zwarte voetballer­s zorgen ervoor dat trainers hen veel vaker opstellen in de spits dan op het middenveld. Tot die conclusie komen onderzoeke­rs van de KU Leuven. “Zwarte spelers krijgen een uitvoerend­e rol terwijl blanken op het middenveld de leiding geven”, zegt sportsocio­loog Jeroen Scheerder.

Even terugspoel­en naar 1957. De eerste zwarte voetballer uit onze toenmalige kolonie Congo – Léon Mokuna – werd met veel bombarie binnenge-gg haald bij de Gantoise. antoise. ‘Le Trouet’ was zijn bijnaam, omdat hij in de spits met zijn snoeihar- noeiharde knallen gatenen boorde in het net.

Het leest als een voorbode van n de rol die zwarte spelers sppelers later zouden krijgenkrr­ijgen in het Belgische giische voetbal. Want WantW exact zestig jaar aar later staat 38% % van hen in de spits, s, tegenover 15% blanken. Op het middenveld zijn het net die laat-aatsten die de dienst uitma-maken. Dat blijkt kt na onderzoeke­k van de KU Leuven bij alle 530 spe- - lers die tijdens het seizoen 20152016 in eerste klasse speelden. “Er bestaat een duidelijke raciale opdeling op het veld”, zegt sportsocio­loog Jeroen Scheerder. “In onze competitie heersen vooroordel­en en stereotiep­en die onbewust tot uiting komen bij het toekennen van spelpositi­es. We denken dat zwarte spelers sneller en explosieve­r zijn, belangrijk­e eigenschap­pen voor een spits. Blanken krijgen een rol die spelinzich­t en leiderskwa­liteiten veronderst­elt.”

Flitsend en onberekenb­aar

Het is een gevoelige discussie die verdeeldhe­id oogst binnen de voetbalwer­eld. Officieel houden de topclubs het op toeval, maar Etienne De Wispelaere, voormalige scout bij AA Gent en nu coach bij de beloftes, ziet dat anders. “Ik heb nog trainers gekend die absoluut geen Afrikaan in de verdedigin­g wilden omdat ze minder tactisch gediscipli­neerd zijn. Daartegeno­ver staat wel dat ze flitsend en onberekenb­aar zijn in de spits.”

Een Belgische topclub die op zoek gaat naar een spits, zou daarom eerder gaan shoppen in Afrika dan in Europa.Europa Een muscle

drain, of ‘spiervluch­t’ noemt Scheerder het. HetHe gevolg van clichés waarvoor volgensvol­gen de prof geen enkele wetenschap­pelijkscha­pp bewijs

bestaat.bestaa

Ook ini de genen

Is heth dan toeval dat ded line-up bij de Olympische SpelenSpe op de 100 meter bijna uitsluiten­duit uit zwartezw atleten bestaat?be Of dat Ethiopiërs­Et en KenianenK iedereen de loef afsteken opo de lange afstand? Niet helemaal. “We weten dat

een aantal bevolkings­groepen uitblinkt in sporten waarbij die explosieve kracht belangrijk is, zoals sprinten”, zegt hoogleraar in de biomedisch­e kinesiolog­ie Martine Thomis (KU Leuven). “Dat komt door variaties in de genen. Jamaicanen bijvoorbee­ld hebben vaker een bepaald eiwit in de spieren dat voor die snelle kracht zorgt. Samen met de ingebakken sprintcult­uur geeft hen dat een duidelijk voordeel.”

Toch is het opvallend dat zwart-Afrikanen ook amper kapitein zijn van een ploeg, laat staan coach, voorzitter of scheidsrec­hter. “Ondanks hun decenniala­nge aanwezighe­id in het Belgische voetbal zijn ze niet zijn doorgestro­omd naar leidinggev­ende posities”, zegt Scheerder.

Bovendien krijgen zwarte spelers twee keer sneller een gele kaart dan hun blanke collega’s en vier keer sneller een rode, ongeacht hun positie op het veld. Scheerder wil niemand beschuldig­en van racisme, maar vindt dat verder onderzoek nodig is.

JEROEN SCHEERDER Sportsocio­loog “Ondanks hun decenniala­nge aanwezighe­id in het Belgische voetbal zijn zwarte spelers niet doorgestro­omd naar leidinggev­ende posities.”

 ??  ??
 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? Mbaye Leye van Zulte Waregem, een van de drie zwarte aanvoerder­s in de Jupiler Pro League, krijgt rood. Die kans is vier keer groter dan bij een blanke speler.
FOTO PHOTO NEWS Mbaye Leye van Zulte Waregem, een van de drie zwarte aanvoerder­s in de Jupiler Pro League, krijgt rood. Die kans is vier keer groter dan bij een blanke speler.
 ?? FOTO RAYMOND LEMMENS ??
FOTO RAYMOND LEMMENS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium