Gazet van Antwerpen Stad en Rand

240 km peddelsurf­en voor het milieu

Boezemvrie­nden gaan afval uit het water halen tussen Hasselt en Belgische kust

- (tj)

240 kilometer rechtstaan­d peddelen op een surfplank, van Hasselt tot aan de Belgische kust. Dat is de grote uitdaging die Tongenaren Wim Pyl (32) en Jan Moermans (35) van 24 tot en met 28 april willen aangaan.

Officieel heet het stand-up paddle boarding of peddelsurf­en, maar zeg gerust suppen. Terwijl je rechtop op een al dan niet opblaasbaa­r supboard staat, klief je met een twee meter lange peddel door het water. Mits wat goede stroming en wat oefening kan je zo toch een snelheid halen van om en bij de 10 kilometer per uur. “Ik heb de sport tien jaar geleden leren kennen via een interview in een magazine”, zegt Jan. “Ik denk dat ik een van de eersten was in België die ermee begon. Ondertusse­n ben ik ook lesgever. Suppen is helemaal niet moeilijk, op een uur kan ik het iemand leren.”

Zo kwam ook Wim een tijdje geleden met de sport in contact. Het inspireerd­e hem meteen tot een grootse uitdaging: een vijfdaagse tocht van in totaal 240 kilometer, van Hasselt tot aan de Belgische kust. “Omdat we wettelijk gezien niet op de Schelde mogen, moeten we wel enkele verplaatsi­ngen met de auto maken (zie kaartje)”, zegt Wim.

Gemiddeld zullen ze dus tussen de 40 en de 50 kilometer per dag afleggen. “Onderweg willen we al het afval uit het water halen”, zeggen de boezemvrie­nden, voor wie duurzaamhe­id het codewoord is. “Zelfs onze kledij en onze afvalzakje­s zijn ecologisch. We hebben al eens geoefend op de Jeker en toen hadden we op amper 200 meter twee volle vuilniszak­ken. Voetballen, rugzakken, lege flessen wijn... het is ongeloofli­jk wat mensen allemaal dumpen.”

 ?? FOTO SVEN DILLEN ?? Wim Pyl en Jan Moermans gaan vijf dagen lang ‘suppen’ van Hasselt tot de Belgische kust.
FOTO SVEN DILLEN Wim Pyl en Jan Moermans gaan vijf dagen lang ‘suppen’ van Hasselt tot de Belgische kust.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium