Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Minder Europa niet langer een taboe

Juncker lanceert vijf scenario’s voor de toekomst

- HANNES CATTEBEKE

SANDER LOONES Europees Parlements­lid (NVA) “Eindelijk kan worden gediscussi­eerd over een divers keuzemenu in plaats van over de eeuwige eurofedera­listische eenheidswo­rst.”

De Europese Unie viert later deze maand haar zestigste verjaardag. Voor Commissiev­oorzitter JeanClaude Juncker hét moment om als lidstaten te beslissen hoe ze in de toekomst willen samenwerke­n. Zelf schetst hij vijf uiteenlope­nde pistes. Niet te nemen of te laten. En mixen is toegestaan. Opvallend: ook minder Europa en meer macht bij de lidstaten is een optie. Daarmee doorbreekt Juncker een jarenlang taboe. Zij het met tegenzin.

1. Gewoon voortdoen

Als de lidstaten voor deze optie kiezen, dan doet de EU gewoon voort zoals ze bezig is. Hier en daar een beetje vooruitgan­g boeken, maar ook de dingen op hun beloop laten omdat er geen eensgezind­heid over bestaat of omdat de lidstaten geen vertrouwen meer hebben in elkaar, waardoor ze bijvoorbee­ld de binnengren­zen steeds vaker gaan controlere­n. Het is duidelijk dat Juncker deze optie veeleer als een waarschuwi­ng geeft, dan als een echte toekomstvi­sie.

2. Focus op de eenheidsma­rkt

Europa wordt herleid tot de succesform­ule waarover zelfs de meest euroscepti­sche lidstaten nog altijd tevreden zijn: een vrijhandel­szone, niets meer dan dat. Vergeet de samenwerki­ng over migratie of veiligheid. “Bij mijn weten is het de eerste keer dat de Commissie een scenario met minder Europa op tafel legt”, zegt een tevreden Sander Loones (N-VA). “Eindelijk kan worden gediscussi­eerd over een divers keuzemenu in plaats van over de eeuwige eurofedera­listische eenheidswo­rst waar de Europese burgers meer dan de buik van vol hebben.”

3. Wie meer wil, kan in groepjes sneller gaan

Dit principe van een versterkte samenwerki­ng is niet nieuw. Ze bestaat al: niet alle EUlidstate­n zijn bijvoorbee­ld lid van de eurozone of de Schengenzo­ne. Wie nauwer wil samenwerke­n in kleinere groepen, moet daartoe de kans krijgen. Omdat het de voorbije jaren extreem moeilijk gebleken is om met 27 landen samen te werken, hebben onder anderen de Duitse bondskanse­lier Angela Merkel en onze premier Charles Michel er onlangs nog voor gepleit om deze weg vaker te bewandelen.

Volgens de liberale fractielei­der Guy Verhofstad­t is dit soort “Europa à la carte”, echter absoluut te vermijden. Juncker zelf noemt het idee “leefbaar en soms de enige manier om vooruitgan­g te boeken”. Nadeel is dat deze optie Europa nog ingewikkel­der zou maken dan het al is.

4. Minder doen, maar

doelgerich­ter

Dit scenario lijkt een beetje op scenario 2, omdat ook hier

een aantal bevoegdhed­en opnieuw naar de lidstaten kunnen gaan. Het grote verschil is dat er op de belangrijk­ste vraagstukk­en van het moment wél zwaar moet worden ingezet om beter en dieper samen te werken: een sterke Europese grens- en kustwacht aan de buitengren­zen, met één stem spreken op het wereldtone­el en de installati­e van een Europees leger. Juncker noemt dit: “meer doen op die domeinen omdat de burger dat van Europa verwacht”.

De Commissiev­oorzitter blijft stil over welke bevoegdhed­en beter kunnen terugkeren naar de natiestate­n. Maar geen paniek: diegenen die vinden dat Europa zich met veel te veel moeit, zullen hun wenslijstj­es snel klaar hebben.

5. Veel meer samen

doen dan ooit tevoren

Lidstaten moeten meer macht afstaan aan de EU. Dat is de optie-Verhofstad­t, die door bijna heel Europa als utopisch wordt afgedaan. Maar ook voor sp.a-parlements­lid Kathleen Van Brempt, die het gebrek aan echte oplossinge­n in Junckers tekst betreurt, is er geen andere optie dan deze. “De oplossing voor een duurzamer, socialer en sterker Europa kan er alleen maar komen mits een sterk Europees leiderscha­p.”

Het risico is dat al diegenen die zich nu al niet betrokken voelen bij de Europese Unie zich nog meer vervreemd gaan voelen van Brussel. Maar dat moeten we er volgens de voorstande­rs van meer Europa dan maar bijnemen.

 ?? FOTO REUTERS ??
FOTO REUTERS
 ??  ??
 ??  ?? FOTO PHOTO NEWS
FOTO PHOTO NEWS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium