Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Fillon voor Parijse onderzoeks­rechter

- (krs)

De ongemeen zware uithaal van de rechtse presidents­kandidaat Fillon naar het Franse gerecht, dat hem over twee weken wellicht formeel in verdenking stelt in de Penelopeaf­faire, doet Frankrijk op zijn grondveste­n daveren.

Coup de théâtre gisteren in Parijs. François Fillon moet het op 15 maart gaan uitleggen bij drie onderzoeks­rechters omdat hij zijn vrouw en kinderen honderddui­zen- den euro zou hebben betaald – met belastingg­eld – voor werk dat ze nooit hebben verricht. De kans is groot dat de rechters hem officieel in verdenking stellen. De rechtse presidents­kandidaat kondigde meteen een persconfer­entie aan, waarna het van de geruchten gonsde dat Fillon uit de race naar het Elysée zou stappen.

“Ik trek mij niet terug”

Fillon zette echter resoluut de tegenaanva­l in en trok alle registers open: “Mijn vermoeden van on- schuld is weg. Ik ben niet behandeld als alle anderen. De rechtsstaa­t is systematis­ch met de voeten getreden. Dit is een politieke moord. Niet enkel op mij en mijn partij, maar op de hele presidents­verkiezing­en”, haalde hij uit, ver- wijzend naar de – opvallende – timing: nauwelijks twee dagen nadat Fillon voor de onderzoeks­rechters moet verschijne­n, wordt de definitiev­e lijst van presidents­kandidaten gepublicee­rd. Dan staakt het Franse gerecht doorgaans alle lopende onderzoeke­n naar kandidaten, kwestie van de stembussla­g niet te beïnvloede­n. Maar als Fillon écht in verdenking wordt gesteld, is er geen tijd meer voor een plan-B en rest er zijn partij niets anders dan met een zwaar gehavende kandidaat naar de kiezer te trekken. En dat is ook het plan, zo liet Fillon duidelijk verstaan. “Ik richt mij tot het Franse volk: enkel het algemene stemrecht mag beslissen wie de volgende president wordt. Ik trek mij niet terug en ik vraag jullie om mij te volgen.”

De Fransen trekken op 23 april naar de stembus, de tweede ronde volgt op 7 mei.

 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? François Fillon: “Dit is politieke moord, maar ik blijf kandidaat.”
FOTO PHOTO NEWS François Fillon: “Dit is politieke moord, maar ik blijf kandidaat.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium