Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Stukje Zuid-Amerika in hartje stad

- (bava) Restaurant Chakana, Haarstraat 3, Antwerpen, www.chakana.be

Samen met een flink stuk van zijn familie opende Edwin Navas een authentiek ZuidAmerik­aans restaurant in Antwerpen. Met succes, want na één ontdekking­sbezoek voegde Antwerpen Proeft het restaurant al toe als nieuwste deelnemer.

Je zou er zo voorbijlop­en, het kleine restaurant Chakana in de Haarstraat, op een steenworp van de Grote Markt. Zonde, want als je de trappen bent afgedaald, kom je terecht in een unieke Zuid-Amerikaans­e sfeer vol kleur en gezellighe­id, met op de kaart specialite­iten als taco’s en ceviche, Argentijns rundvlees en octopus.

“Er is plaats voor een twintigtal gasten en we ontvangen ook groepen”, vertelt uitbater Edwin Navas (42). “Ik kook op authentiek­e wijze in een houtskoolo­ven, dus dat aantal is meer dan voldoende.”

Chakana is een echte familiezaa­k. “Mijn neef Christian is hier kelner, mijn zonen helpen geregeld, net als mijn vrouw, en grootmoede­r doet de was. In Ecuador had ik ook al een klein restaurant, terwijl ik aan de universite­it gastronomi­e studeerde. Daarna was ik vijf jaar kok in Spanje, om dan bijna zeven jaar in België als kok te gaan werken. En nu was het tijd voor mijn eigen restaurant.”

Hij wil in de eerste plaats echt Zuid-Amerikaans eten serveren. “Al is het niet eenvoudig om alles te vinden wat ik nodig heb. We serveren gerechten uit Ecuador, Venezuela, Chili, Peru, Mexico, noem maar op. Het is ook belangrijk dat een ZuidAmerik­aan het eten maakt, want wij zijn opgegroeid met die smaken en geuren.”

De liefde voor de horeca zit echt in de familie, vertellen Edwin en zijn neef Christian Gonzalez (17). “Mijn zoon heeft gestudeerd aan de PIVA en werkte in verschille­nde restaurant­s in Antwerpen, waaronder The Glorious”, zegt Edwin. “Hij volgt nu hotelmanag­ement in Brussel. Hij heeft dus meer ervaring met nieuwe concepten, terwijl ik veeleer traditione­el werk. En mijn broer baat cocktailba­r Bar 11 in de Pelgrimstr­aat uit, waar ook sterk de nadruk ligt op Zuid-Amerikaans­e recepten.

Casa Manuel

“Al van zolang ik weet, zit ik in de horeca”, zegt Christian. “Mijn grootvader heeft altijd Casa Manuel gehad in de Oudeleeuwe­nrui. Daar heb ik veel geleerd door er altijd bij te zijn. Mijn vader was ook kelner en leerde me thuis hoe ik de tafel moest dekken en bepaalde dingen moest doen.”

Restaurant Chakana is de nieuwste deelnemer van Antwerpen Proeft, van 28 april tot 1 mei. “De directeur is hier komen eten en heeft ons nadien uitgenodig­d voor een gesprek”, vertelt Christian. “Een hele eer, op het grootste culinaire festival in het land, en met andere deelnemers van topkwalite­it.”

 ?? FOTO PATRICK DE ROO ?? Chakana is een echte familiezaa­k.
FOTO PATRICK DE ROO Chakana is een echte familiezaa­k.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium