Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Harry Gruyaert even terug in geboortest­ad

Fifty-One grasduint in oeuvre Antwerpse Magnum-fotograaf

- FRANK HEIRMAN www.gallery51.com

Harry Gruyaert is 75 geworden. Hoewel wereldwijd erkend als de fotograaf die de kleurenfot­o tot kunst wist te verheffen, blijft hij in zijn geboortest­ad Antwerpen veel te weinig bekend. Galerie FiftyOne in de Zirkstraat 20 probeert dat bij te stellen.

Gruyaert werd in 1941 in Antwerpen geboren, maar trok op 18-jarige leeftijd naar Brussel om film en fotografie te studeren. Naar zijn geboortest­ad zou hij amper nog terugkeren. Parijs, waar hij in de mode- en tv-wereld werkte, werd zijn thuisbasis, maar hij woonde ook een tijd in Londen en New York .

Rond 1970, toen de kunstwerel­d nog op kleurenfot­ografie neerkeek, besliste hij om te stoppen met zwartwit. Hij voelde zich meer beïnvloed door cinema en schilderku­nst dan door collega-fotografen. Zijn ambi- tie was om de sfeer van de schilderij­en van Edward Hopper en de films van Antonioni op foto vast te leggen. Hoewel hij de wereld rondreisde, zijn de foto’s van Gruyaert nauwelijks spectacula­ir door hun onderwerp. Wat hem interessee­rt, zijn magische momenten waarop kleur, licht en sfeer perfect over elkaar schuiven. Die vindt hij zowel in een Marokkaans bergdorpje, een benzinesta­tion bij Charleroi als op een

highway in Los Angeles. Sinds 1981 is Gruyaert lid van het beroemde fotobureau Magnum en publiceerd­e hij tal van fotoboeken. In België geniet hij hoofdzakel­ijk bekendheid door Made in Belgium uit 2000, waarvoor Hugo Claus de tekst schreef.

Fotogaleri­e Fifty-One represente­ert sinds twee jaar zijn werk, maar tot een solotentoo­nstelling kwam het nog niet. Tot galeriehou­der Roger Szmulewicz een bijpassend­e expo zocht voor The New Cars, 1964 van de Amerikaan Lee Friedlande­r. Die bracht destijds auto’s op een afwijkende manier in beeld.

Niet over auto’s

Speurend in het archief van Gruyaert stelde Szmulewicz vast dat er verrassend veel auto’s in opduiken, nooit als hoofdthema maar als kleureleme­nt. Dat bracht hem op de titel van de expo: It’s Not About

Cars. Uit de overvloed selecteerd­e hij dertig foto’s, vooral uit de jaren zeventig en tachtig, de meeste genomen in de VS en Wallonië.

Slechts eenmaal richtte Gruyaert zijn camera op Antwerpen, meer bepaald op de ingeslapen sociale wijk rond het Vleeshuis, waar een auto geparkeerd staat met een reclameslo­gan voor ‘Winners’. Een uitgekiend­e compositie, waarbij de kijker probleemlo­os een verhaal kan bedenken.

 ?? FOTO © HARRY GRUYAERT/MAGNUM PHOTOS ?? Antwerpen, 1988.
FOTO © HARRY GRUYAERT/MAGNUM PHOTOS Antwerpen, 1988.
 ?? FOTO ALEC SPOTH ?? Two Towels , 2004
FOTO ALEC SPOTH Two Towels , 2004

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium