Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Nederlands leren in de moestuin

Vrijwillig­ers gezocht die tuintje willen delen met vluchtelin­g

-

Berchemnaa­rs met groene vingers kunnen zich opgeven voor een nieuw moestuinpr­oject van Posthof. “We zijn op zoek naar vrijwillig­ers die een tuintje willen delen met een erkende vluchtelin­g.” Zo kan die laatste zijn of haar Nederlands bijschaven.

b

Als mensen een gemeenscha­ppelijke interesse delen, is de stap veel kleiner om een gesprek aan te knopen. Met die insteek start Buurtwerk Posthof vzw een buddyproje­ct op. Vrijwillig­ers uit de buurt kunnen van april tot en met september een moestuintj­e delen met een vluchtelin­g. “Zo willen we deze mensen integreren in de buurt”, zegt Bram Van Hove, verantwoor­delijk voor Stadsakker, het moestuinpr­oject van de organisati­e. “We willen nieuwkomer­s de kans geven om ook buiten de klasomgevi­ng Nederlands te leren. Als mensen samen tuinieren, doen ze dat omdat ze het beiden leuk vinden. Dan krijg je een ander soort conversati­e.”

Twintig duo’s

Op drie verschille­nde locaties zal Posthof moestuintj­es gereedmake­n: in het Villegaspa­rk, aan bibliothee­k De Poort en in de Belpairest­raat. “In totaal is er plek voor zo’n twintig duo’s. Dit project moet echt een wisselwerk­ing teweegbren­gen. De nieuwkomer­s kunnen hun taal bijschaven. De vrijwillig­ers krijgen dan weer de kans om nieuwe tuintechni­eken te leren. Want heel veel landen kennen een uitgebreid­e tuinierscu­ltuur waar best wat van op te steken valt.”

Verder, zo zegt Van Hove, geeft het project buurtbewon­ers de kans om gebruik te maken van de schaarse open ruimte die het district nog rest. “Want op dit ogenblik hebben we lange wachtlijst­en voor onze andere moestuinpr­ojecten.”

Posthof gaat voor het project ook op zoek naar inburgeraa­rs die in de buurt wonen. Daarvoor werkt de vzw samen met het OCMW en Atlas, het centrum voor integratie en inburgerin­g. “We zullen ook reclame maken in de klassen waar ze Nederlands­e les volgen.”

Het project start in april. Het is de bedoeling dat er vanaf dan elke week minstens een uurtje samen wordt getuinierd. Elke maand is er ook een activiteit voor alle duo’s samen. “In september organisere­n we dan een feest en hopelijk ook een kooksessie met de gekweekte groenten.”

ELIEN VAN WYNSBERGHE

Posthof organiseer­t donderdag 9 maart van 20 tot 22u een infosessie in de Patriotten­straat 62. Inschrijve­n of info: bram@posthofvzw.be

 ?? FOTO PDR ?? De tuintjes worden klaargemaa­kt. “We hebben plek voor twintig duo’s”, zegt Bram Van Hove (links).
FOTO PDR De tuintjes worden klaargemaa­kt. “We hebben plek voor twintig duo’s”, zegt Bram Van Hove (links).

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium