Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Half jaar cel met uitstel voor uitbater De Vlegel

- (jbs)

De uitbater van brasserie De Vlegel in Mortsel is niet schuldig aan racisme, zo heeft de rechtbank in Antwerpen geoordeeld. Wel werd Patrick Ghys (60) veroordeel­d voor geweld tegen twee arbeiders van een schoonmaak­bedrijf. Hij krijgt een straf met uitstel.

Het wringt nog steeds dat hij het moest komen uitleggen in de rechtbank. Patrick Ghys: “Ze hebben me vervolgd voor racisme, dat heeft me wel pijn gedaan. Ik ben helemaal geen racist, integendee­l. In veertig jaar tijd heb ik achthonder­d werknemers een job bezorgd. De helft van hen was buitenland­er en een deel was ook moslim. Nooit heb ik problemen met die mensen gehad, in de meeste gevallen was ik zelfs bijzonder tevreden. Nu is het een keer een beetje misgelopen met een medewerker van een extern bedrijf en ineens kreeg ik een rechtszaak aan mijn been. Ik begrijp het nog steeds niet goed.”

Brand

De zaak draait rond een incident dat gebeurde in de nasleep van de verwoesten­de brand die De Vlegel eind februari 2015 in de as legde. Uitbater Ghys wilde de zaak zo snel mogelijk weer openen en schakelde een bedrijf in voor de schoonmaak.

Op 15 maart 2015 stelde Ghys vast dat afspraken niet werden nageleefd. Er waren volgens hem te weinig arbeiders. Omdat de schoonmaak van De Vlegel op die manier veel te lang zou aanslepen, stuurde Ghys iedereen weg.

Over wat er nadien gebeurde, lopen de versies uiteen. Volgens werkman Abderrazak Rakraki (46) uit Deurne en enkele van zijn collega’s werd Ghys bijzonder agressief. De zaakvoerde­r zou Rakraki van een stelling hebben getrokken en vervolgend naar buiten hebben geduwd. Rakraki raakte daarbij met zijn handen geklemd tussen de deur toen Ghys die met volle kracht toegooide. Tijdens het fysieke geweld zou Ghys meermaals naar Rakraki geroepen hebben: “Ga terug naar Syrië, ga daar vechten.”

Ghys heeft de hele zaak altijd genuanceer­d. “Ik heb die werknemer nooit opzettelij­k willen kwetsen. Hij is zeer ongelukkig met zijn handen tussen die deur terechtgek­omen. Van racisme kon al zeker geen sprake zijn: die mijnheer Rakraki spreekt geen Nederlands, hoe kon hij mij dan verstaan?”

De rechtbank liet de kerk gisteren in het midden. Ghys is niet schuldig aan racisme, maar maakte zich wel schuldig aan het geweld tegen twee werknemers van het schoonmaak­bedrijf. De uitbater van De Vlegel krijgt zes maanden cel en een boete van 600 euro. Beide zijn met uitstel. Slachtoffe­r Rakraki krijgt 1.250 euro schadeverg­oeding. Het andere slachtoffe­r heeft zich nooit bij het gerecht aangeboden.

Te koop

Ghys weet nog niet of hij in het vonnis zal berusten of in beroep zal gaan. “Eerst met mijn advocaat overleggen”, klinkt het. Eerder deze week kondigde de uitbater van De Vlegel aan dat hij de brasserie vaarwel zal zeggen. Hij wil meer tijd vrijmaken voor zijn kinderen. De gebouwen van brasserie De Vlegel in Mortsel worden te koop aangeboden. Met of zonder handelsfon­ds van de bekende zaak.

 ?? FOTO DIRK VAN DE VELDE ?? Patrick Ghys.
FOTO DIRK VAN DE VELDE Patrick Ghys.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium