Gazet van Antwerpen Stad en Rand

In de ban van Snapchat

- NICO TANGHE

Snap, de moeder van Snapchat, maakt vandaag een langverwac­hte intrede op de beurs. De meeste analisten voorspelle­n een flop zoals Twitter, al zijn er ook die dromen van een tweede succesverh­aal zoals Facebook.

Als u ouder bent dan 40 is de kans klein dat u Snapchat ooit hebt gebruikt. De 160 miljoen gebruikers van het populaire chatnetwer­k zijn vooral tieners, die gemiddeld een half uur per dag kijken naar filmpjes en foto’s die (in theorie) slechts kort verschijne­n.

Het draait vooral om de fun op Snapchat, waar jongeren elkaar gretig selfies sturen die versierd zijn met hondenoren, regenboogk­leurig braaksel of een bloemenkra­ns. Of het medium gebruiken voor ‘sexting’, erotiek op afstand – hoewel de naaktfoto’s wel stiekem te bewaren zijn.

Snapchat mag dan een jong en vluchtig karakter hebben, het is serieuze business, die op papier zo’n 25 miljard euro waard is. Bijna evenveel als Twitter. Althans, als de langverwac­hte beursgang van vandaag – de grootste sinds Alibaba drie jaar geleden – een succes wordt.

Snap zet volgens de laatste berichten in op 16 tot 18 dollar per aandeel. Dat is erg hoog (ruim 50 keer de omzet van 366 miljoen) voor een bedrijf dat nooit winst heeft gemaakt. De optimisten zien er geen graten in. Volgens hen zijn de markten gewend geraakt aan techbedrij­ven met een stratosfer­ische waardering, louter op basis van een verwachte revolution­aire omzetgroei of, beter nog voor de eigenaren, een toekomstig monopolie.

Facebook is daar het beste voorbeeld van. Na een slechte start boorde het een nieuwe markt van advertenti­e- inkomsten aan en werd het een gigant die alle potentiële concurrent­en opkocht, behalve... Snapchat. De optimisten klampen zich ook vast aan de snel stijgende omzet van Snapchat. Die verzesvoud­igde in 2016 van 58,6 miljoen naar 404,4 miljoen dollar.

De pessimiste­n vrezen eerder een scenario als dat van Twitter, dat op de top van zijn groeicurve naar de beurs ging en sindsdien alleen maar waarde verloor. Het grootste probleem is dat Snapchats groeitempo afvlakt door groeiende concurrent­ie. Andere sites als Instagram en WhatsApp, allebei eigendom van Facebook, bieden tegenwoord­ig ongeveer hetzelfde aan. De hoop is nu gevestigd op de gebruikers boven de 25 jaar. Maar dat is nu net de doelgroep van Instagram (600 miljoen gebruikers) en WhatsApp (1 miljard).

Oprichters Evan Spiegel en Bobby Murphy, 26 en 28 jaar oud, zijn na de beursgang in elk geval ieder goed voor een papieren vermogen van bijna 3 miljard dollar. Dat is niet slecht voor een bedrijf dat vorig jaar zijn verlies zag oplopen tot 515 miljoen dollar en een negatieve kasstroom heeft van meer dan 700 miljoen.

 ??  ?? FOTO REUTERS
FOTO REUTERS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium