Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Erdogan zegt nee tegen het woord ‘nee’

- GISELLE NATH

Meer macht voor president Erdogan: ja of nee? Op 16 april moeten de Turken erover stemmen in een referendum. Tegenstand­ers hebben moeite om campagne te voeren. Een kijkje in de trukendoos van de informatie­strijd.

“Ik zie sociale druk op Belgische Turken om hun mening aan te passen. En dat in Brussel, de hoofdstad van de vrije meningsuit­ing!” Erdinç Utku, journalist in België voor een pluralisti­sch blad en voor het Turkse seculiere Cumhuriyet, is niet gerust in de campagne. Die verloopt dan ook verre van sereen (zie kader).

Het wordt een spannende nek-aan-nekrace over een vrij technische kwestie. Behouden de Turken hun parlementa­ire stelsel of gaan ze voor een presidenti­eel systeem waarbij president Erdogan ministers vrijer kan ontslaan, noodtoesta­nden uitroepen en aan de macht blijven tot 2029?

Waarom wil Erdogan dit referendum?

Volgens de AKP is dat de beste manier om fragiele coalitiere­geringen te vervangen door ‘sterk leiderscha­p’. De AKP gaat ervan uit dat Turkije van binnen en van buitenaf bedreigd wordt. Dat gevoel is nog erger sinds de mislukte coup van 15 juli 2016. Erdogan greep die halfbakken poging tot staatsgree­p direct aan om tegenstand­ers op te sluiten. Hij tekende de hervorming­en uit achter gesloten deuren. Nu is er dus het referendum, de laatste stap.

FOTO'S AFP, EPA

Volgens tegenstand­ers glijdt Turkije verder af richting dictatuur. Toch ziet professor Dries Lesage, auteur van Wat je niet

mag weten over Turkije, de slechte staat van de Turkse democratie als gedeelde verantwoor­delijkheid. “Erdogan is een wraakbelus­te machtspoli­ticus. Maar andere partijen hebben hem gemaakt tot

wat hij is, door bijvoorbee­ld de AKP te willen verbieden in 2008 of rechters met een dubbele agenda op hem af te sturen. Het is niet zo dat Turkije vóór Erdogan volop vrije pers en scheiding van de machten had.”

Wat is de campagnest­rategie?

Lesage ziet steeds meer paranoia binnen de AKP. Dat vertaalt zich in de campagne. De AKP polariseer­t en trekt de aandacht naar het “slechte karakter” van tegenstand­ers, in plaats van naar de inhoud. Een ‘nee’ staat volgens premier Binali Yildirim en Erdogan gelijk aan steun voor het terrorisme en de coup.

Bovendien controleer­t Erdogan volgens de ngo Reporters without Borders de grote media.

Journalist Utku, die in het nee-kamp zit, wil een positieve campagne voeren. “Erdogan teert op het conflict. Wij proberen met positieve argumenten uit te leggen waarom dit voorstel niet goed is voor ons land. We zullen zien hoe de meetings en huisbezoek­en gaan.” Meetings en huisbezoek­en: het zijn inderdaad de enige wapens die de oppositie nu heeft.

Wat kunnen we verwachten in april?

De peilingen geven geen uitsluitse­l. Als Erdogans ja-kamp wint, lijkt de Turkse samenlevin­g zich gehoorzaam op te stellen tegenover een autoritair regime. Als het nee-kamp wint, is dat Erdogans eerste grote nederlaag sinds 2002. Dat kan het begin van de neergang zijn.

 ??  ?? Terwijl premier Yildirim in Ankara campagne voert, organiseer­t ook het neekamp een meeting.
Terwijl premier Yildirim in Ankara campagne voert, organiseer­t ook het neekamp een meeting.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium