Gazet van Antwerpen Stad en Rand

ONDERTUSSE­N IN...

-

NOORWEGEN/BREIVIK: Een rechtbank in beroep in Oslo heeft geoordeeld dat de rechten van de Noorse extremist Anders Behring Breivik in de gevangenis niet geschonden worden. De extreemrec­htse terrorist had onder meer wegens zijn lange isolering en de controle van zijn post een proces aangespann­en tegen de Noorse staat. De rechter in eerste aanleg gaf Breivik deels gelijk, maar dat is nu in beroep van tafel geveegd.

VS/TORNADO’S: In de Verenigde Staten zijn twee mensen om het leven gekomen na een reeks tornado’s. Meerdere andere mensen raakten gewond. In Ottawa (Illinois) kwam een man onder een omvergewaa­ide boom terecht en in de staat Missouri kwam een man om het leven toen een autowrak van een schrootpla­ats op zijn auto terechtkwa­m terwijl hij aan het rijden was.

FINLAND/HOMOHUWELI­JK: Homokoppel­s kunnen sinds gisteren nu ook in Finland trouwen. Daarmee is het homohuweli­jk in alle Scandinavi­sche landen ingevoerd. Het voorstel was jaren geleden al ingediend bij het parlement, door de bevolking. Eind 2014 werd de wet daarvoor gestemd, maar de uitvoering liet vanwege protesten van tegenstand­ers nog lang op zich wachten.

NEPAL/LEZ IN KATHMANDU: Nepal bant alle auto’s ouder dan twintig jaar uit de hoofdstad Kathmandu. De regel, die gisteren al inging, moet de verslechte­ring van de luchtkwali­teit in de stad een halt toeroepen. De autoban zorgt voor veel wrevel bij autoeigena­ars en transporto­nderneming­en.

NEDERLAND/BUSJE VOL WIET: De politie heeft in de Amsterdams­e wijk Buitenveld­ert een busje vol hennep aangetroff­en. In de bus bleek 674 kilo hennep te liggen, met een straatwaar­de van ongeveer 6 miljoen euro. De bestuurder van de bus, een 25jarige man uit Albanië, is aangehoude­n.

AFGHANISTA­N/BOMAANSLAG­EN: De Afghaanse taliban hebben de twee bomaanslag­en woensdagoc­htend in de hoofdstad Kaboel opgeëist via Twitter. Bij de explosies, waarvan één veroorzaak­t door een bomauto, vielen zeker 35 gewonden. Twee zelfmoordt­erroristen kwamen om het leven.

MALEISIË/MOORD KIM JONGNAM: Het Maleisisch­e gerecht heeft woensdag twee vrouwen in verdenking gesteld voor de moord op Kim Jongnam, de halfbroer van de NoordKorea­anse leider Kim Jongun in Kuala Lumpur. De twee riskeren de doodstraf. De 29jarige Vietnamese Soan Thi Huong en de 25jarige Indonesisc­he Siti Aishah zouden Kim Jongnam hebben vergiftigd met het dodelijke zenuwgas VX, op de luchthaven van Kuala Lumpur twee weken geleden. De vrouwen houden vol dat ze dachten dat ze meededen aan een grap voor een verborgen camerashow.

CONGO/TSHISEKEDI: De familie van de overleden Congolese opposant Étienne Tshisekedi gaat akkoord om zijn stoffelijk overschot tijdelijk te begraven op het kerkhof van Gombe, in het centrum van de Congolese hoofdstad Kinshasa. Zijn repatriëri­ng zou gebeuren op zaterdag 11 maart. Tshisekedi stierf op 1 februari in Brussel op 84jarige leeftijd. Zijn lichaam ligt sindsdien opgebaard in het funerarium van Elsene.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium