Gazet van Antwerpen Stad en Rand

‘Vampier van Muizen’ sluit vierde seizoen af

-

De Kroongetui­gen sluit het seizoen af met een stokoud maar heel bekend dossier: het verhaal van Staf Van Eyken, alias de ‘Vampier van Muizen’. Die verkrachtt­e en doodde meerdere vrouwen.

Seriedoder Staf Van Eyken is de langst zittende gedetineer­de van België. Zijn vreselijke verhaal dateert al van begin jaren zeventig. In een periode van acht maanden vermoordde en verkrachtt­e hij toen meerdere vrouwen in Mechelen en Muizen.

In oktober 1971 treft de politie Marie-Therese Rosseel (18) aan in de tuin van haar baas. Het meisje is vermoord met achttien messteken, en ze heeft bijtwonden in haar borsten. De angstpsych­ose is compleet wanneer op 22 december 1971 op een verlaten fabriekste­rrein aan de Dijle het lijk wordt gevonden van Ida Smeets (47). Ze heeft dezelfde verwonding­en. De dader krijgt de bijnaam de Vampier van Muizen, de politie heeft geen enkel spoor.

Het dossier komt pas in maart 1972 in een stroomvers­nelling, als Lutgarde Van der Wilt (19) wordt aangetroff­en in het bos langs de Kathoefweg in Bonheiden. Ook bij haar ziet men de bijtsporen van de ‘Vampier’. In de buurt wordt een man tegengehou­den, Staf Van Eyken. Hij had een hele avond met het slachtoffe­r gedanst op een fuif. Hij bekent de moorden op de drie vrouwen en ook een reeks verkrachti­ngen van toen hij nog minderjari­g was.

Van Eyken krijgt op 30 april 1974 de doodstraf, die wordt omgezet in levenslang. Hij zit al 44 jaar vast en heeft nog nooit om zijn voorwaarde­lijke vrijlating gevraagd. Wel heeft hij sinds 1987 meermaals de gevangenis een dagje mogen verlaten. Vorig jaar ontstond nog ophef toen bleek dat justitiemi­nister Koen Geens de man toestemmin­g had gegeven om de gevangenis onder begeleidin­g te verlaten. Van Eyken, toen 64, ging op de koffie bij de zieke pater Jef Lannoo, al jaren zijn vertrouwen­spersoon. De uitstap verliep zonder problemen.

 ?? FOTO VTM ?? Staf Van Eyken is is de langst zittende gedetineer­de van ons land.
FOTO VTM Staf Van Eyken is is de langst zittende gedetineer­de van ons land.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium