Gazet van Antwerpen Stad en Rand

‘Politieke’ vragen in nieuwe mobiliteit­senquête

Groen: “Duidelijke N-VAstelling­en die onder een stadslogo verspreid worden”

- SACHA VAN WIELE

Om gemaakte plannen te kunnen uitvoeren heb je ook veel geluk nodig.’ Of: ‘Succesvol zijn is een kwestie van hard werken en niet van geluk.’ Dit zijn slechts enkele opmerkelij­ke stellingen die in de mobiliteit­sbevraging staan van de stad Antwerpen.

‘Met deze bevraging wil de stad Antwerpen graag peilen naar de manier waarop u zich dagelijks verplaatst’, staat in de begeleiden­de brief.

Fietsactiv­ist Stijn Wens is een van de Antwerpena­ars die door het stadsbestu­ur is gevraagd om de enquête in te vullen.“Ik vind dit een zeer goed initiatief, maar bij sommige vragen heb ik toch wel zware bedenkinge­n”, zegt Wijns. “Bij vijf vragen wordt duidelijk naar een politieke mening gevraagd. Ze hebben echt niets met mobiliteit te maken. Ik kan mij niet van de indruk ontdoen dat het stadsbestu­ur ook wil weten wat het politieke profiel is van de fietsers, de reiziger van het openbaar vervoer of automobili­st.”

In de bevraging wordt aan de deelnemers gevraagd om aan te duiden in welke stelling zij zich kunnen vinden. De link met mobiliteit is zeer onduidelij­k. Zo wordt de stelling ‘De juiste job vinden is een kwestie van toevallig op het goede moment op de goede plek te zijn’ tegen ‘Succesvol zijn is een kwestie van hard werken en niet van geluk’ geplaatst. Of ‘Veel van de problemen die mensen hebben in hun leven worden voor een groot deel bepaald door pech of ongeluk’ tegen ‘Mensen veroorzake­n zelf de meeste van hun problemen’. En ‘Wat er met mij gebeurt, is vooral aan mezelf te danken’ tegenover ‘Ik heb niet altijd genoeg controle over wat er in mijn leven gebeurt’.

“Totaal ontoelaatb­aar”

Antwerps Groen-fractielei­der Wouter Van Besien ziet een politieke doelstelli­ng in de bevraging. “Deze vragen zijn totaal ontoelaatb­aar”, zegt Van Besien. “Dit zijn duidelijke N-VA-stellingen die onder een stadslogo verspreid en afgetoetst worden. Dit is oneigenlij­k gebruik van overheidsg­eld en bovendien de- ontologisc­h onverantwo­ord. Als N-VA onder de Antwerpena­ars wil peilen naar haar gedachtego­ed, moet ze dat zelf betalen en niet met het geld van de Antwerpena­ars.”

Antwerps mobiliteit­sschepen Koen Kennis (N-VA) reageert verrast op deze kritiek. Volgens hem worden dit soort van vragen al langer gebruikt in bevraginge­n van de stad Antwerpen. “Deze bevraging is opgesteld door het bureau Made4it”, zegt Kennis. “We willen een beeld krijgen van de tendensen in het verplaatsi­ngsgedrag van de Antwerpena­ars. De stellingen die in eerste instantie niets te maken hebben met mobiliteit komen uit het internatio­naal erkend model Schwartz. Het is een manier om de persoonlij­kheid aan het licht te brengen van de respondent. Is dat iemand die gericht is op de groep of het ik? Is deze persoon iemand die risico’s zoekt of ze juist mijdt? Dit helpt bij het achterhale­n van mogelijke drijfveren naar bijvoorbee­ld iemands verplaatsi­ngsgedrag. Dit is niet nieuw, want we gebruiken dit model al tien jaar, maar misschien niet met deze specifieke stellingen.”

Het is niet de eerste maal dat er merkwaardi­ge vragen sluipen in een stadsbevra­ging. Bij een digitale enquête bij bewoners op Linkeroeve­r konden respondent­en een voorkeur geven voor een Linkeroeve­r met ‘zoveel mogelijk gelijkaard­ige groepen bewoners’ of met ‘zo verscheide­n mogelijk groepen bewoners’. Het bleek toen om een fout te gaan en de vraag werd direct verwijderd.

STIJN WENS

Fietsactiv­ist ‘‘Ik kan mij niet van de indruk ontdoen dat het stadsbestu­ur ook wil weten wat het politieke profiel is van de fietsers, de reiziger van het openbaar vervoer of de automobili­st.’’

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium