Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Openbare omroep speelt alle Italiaanse koersen kwijt

Dat wordt wennen. Tenzij er in laatste instantie nog een oplossing wordt gevonden, zal u dit jaar geen enkele Italiaanse wielerweds­trijd op Sporza kunnen bekijken. Geen Milaan Sanremo, geen Tirreno Adriatico, geen Giro, geen Lombardije, en ook geen St

- WIM VOS

b

De wielerfan die doorgaans niet wegwijs raakt uit de tientallen zenders op zijn tv, mag stilaan op zoek naar zijn handleidin­g. Als zaterdag de Strade Bianche op gang wordt geschoten en de renners kilometers­lang over het witte grind worden gestuurd, zal u namelijk niet langer terechtkun­nen bij Sporza. Voor het eerst in jaren is de wedstrijd uitsluiten­d bij Eurosport te bekijken. Een radicale veranderin­g waar u maar beter aan kan wennen. Want wat voor de Strade Bianche geldt, geldt voor alle Italiaanse wedstrijde­n die tot vorig jaar uren- en urenlang live door de VRT werden uitgezonde­n. Concreet: ook voor Milaan - Sanremo moet u straks bij Eurosport terecht. Net als voor de volledige Tirreno - Adriatico, de integrale Giro én de Ronde van Lombardije. De reden? Geld. Luc Van Langenhove, zelf jarenlang wielerjour­nalist en vandaag manager van Sporza, windt er geen doekjes om. “Uiteraard is dit een financiële kwestie”, klinkt het. “Sinds eigenaar Discovery ( de mediagigan­t achter o.m. documentai­re-kanaal Discovery Channel, red.) Eurosport heeft overgenome­n, wil het zich absoluut profileren als een wielerzend­er. Wat maakt dat ze ook meer budgetten vrijmaken voor de rechten van wielerweds­trijden. Dat speelt trouwens niet alleen in de koers. Voor de Olympische Spelen is het net zo. Die rechten zitten van 2018 tot 2024 ook bij Discovery en Eurosport. Ook daar heeft Discovery het bod van EBU (verzamelin­g van Europese Openbare omroepen) bijna gedeklasse­erd.” Geld is echter niet de enige reden. De rechten van de Italiaanse wielerweds­trijden zijn in handen van het internatio­nale sportmarke­tingbureau IMG. Maar die heeft ook nog tal van andere, veel minder prominente wedstrijde­n, in zijn portefeuil­le. Zo’n zestig in totaal. Van Langenhove: “Dat gaat van de Ronde van Utah tot die van Abu Dhabi. Wedstrijde­n waarin wij sowieso niet geïnteress­eerd zijn. Maar Eurosport neemt die er probleemlo­os bij. Ook dat is een verschil: iemand die alles neemt of iemand die maar vijf koersen wil. Als verkoper is de keuze dan snel gemaakt.”

Sporza blijft wielerzend­er bij uitstek

Maar prettig is anders, geeft Van Langenhove ruiterlijk toe. “Omdat het toch een belangrijk stukje in ons wieleraanb­od is dat we kwijt zijn”, klinkt het. Te meer omdat Sporza al langer niet meer de enige wielerzend­er in Vlaanderen is. Sinds vorig jaar zendt VTM al de tien wedstrijde­n van de Napoleon Games Cycling Cup uit. Dat zijn misschien niet de grootste wedstrijde­n, en tot vorig jaar werden die überhaupt niet of nauwelijks uitgezonde­n, maar ook die zitten niet bij Sporza. Vervelend? “Het lijkt misschien dat we in een klein dipje zitten”, knikt Van Langenhove. “Anderzijds is er in Europa nog altijd geen enkele andere openbare of commerciël­e omroep in open net die zo’n groot, gratis en reclamevri­j wieleraanb­od heeft als de VRT. Want alle andere grote wedstrijde­n zitten wel bij ons. En dat zijn toch niet de minste. Neem alleen al alle Vlaamse klassieker­s en de Tour, samen nog altijd de ruggengraa­t van het wielrennen tout court. Plus de rest van ASO: Luik - Bastenaken - Luik, de Waalse Pijl, Parijs - Roubaix, Parijs - Nice. En de Ronde van België, én het BK, én het WK…. Er is geen enkele reden tot paniek.”

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium