Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Vier redenen waarom Waaslander­s plots wel uitwedstri­jden winnen

WaaslandBe­veren won elf maanden lang geen competitie­wedstrijd op verplaatsi­ng, maar pakte de laatste drie wedstrijde­n buitenshui­s 9 op 9. Vier redenen waarom de Waaslander­s in februari plots wel konden winnen op verplaatsi­ng.

- (whb)

1. Defensieve stabilitei­t

Waasland-Beveren-coach Cedomir Janevski hamerde van in het begin op defensieve stabilitei­t. De Macedoniër zette prompt een goede organisati­e neer in het Waasland. En met succes. Waasland-Beveren kreeg sinds de komst van Janevski nooit meer dan twee doelpunten tegen in één competitie­wedstrijd. Dat was ooit wel eens anders. De laatste acht wedstrijde­n na de winterstop kregen de Oost-Vlamingen amper zes doelpunten tegen, dat is minder dan één per match. Een mooie statistiek voor een ploeg die tot drie speeldagen van het einde nog niet zeker was van een verlengd verblijf in de hoogste klasse.

2. Meer kwaliteit en ervaring

Scoren bleek voor en na de winterstop een gigantisch probleem voor Waasland-Beveren. Na nederlagen tegen Oostende en Club Brugge en een troosteloo­s gelijkspel tegen Westerlo werd er op het einde van de wintermerc­ato toch aanvallend­e versterkin­g binnengeha­ald. Steeven Langil bewees meteen zijn waarde en is een gesel voor de verdedigin­g van de tegenparti­j. De Franse dribbelaar trekt steevast enkele verdediger­s naar zich toe, waar Olivier Myny duidelijk ook van profiteert. Huurling Ibrahima Conté speelt goed tussen de lijnen en verdeelt het spel vanuit het centrum.

3. Haalbare tegenstand­ers

Wilde Waasland-Beveren niet tot de laatste speeldag van de reguliere competitie in de strijd om het behoud verzeild raken, dan moest het zijn vorige drie uitwedstri­jden absoluut winnen. Zeker aangezien het haalbare tegenstand­ers waren. Met Eupen en Moeskroen trof Waasland-Beveren twee ploegen die voor de aanval moesten kiezen, waardoor er ruimte kwam voor snedige counters. Afgelopen weekend wonnen de Oost-Vlamingen voor het eerst op Kortrijk, dat niks meer te winnen of te verliezen had. De wil om te winnen was veel groter bij de mannen van Janevski dan bij Kortrijk.

4. Vertrouwen

Waasland-Beveren wachtte dik elf maanden op een eerste uitoverwin­ning - sinds de 2-3-zege op Charleroi op 28 februari 2016. Maar met een overwinnin­g am Kehrweg maakten de Oost-Vlamingen een einde aan die schabouwel­ijke uitreputat­ie. Sindsdien gaat het de Waaslander­s voor de wind op verplaatsi­ng, met overwinnin­gen tegen Moeskroen en Kortrijk. Of wat een klein beetje vertrouwen al niet kan teweegbren­gen. Binnen twee weken hoopt Waasland-Beveren in ieder geval een vierde uitoverwin­ning op rij in de wacht te slepen op het veld van... Anderlecht.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium