Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Fellaini heb ik afgewezen, met Lukaku valt te praten”

Fabio Cannavaro, coach van Witsel, doet boekje open over de andere Rode Duivels naar wie China lonkt

- BART LAGAE

Dries Mertens stond deze winter heel dicht bij een transfer naar Tianjin Quanjian, de Chinese club van Axel Witsel. Dat zegt Fabio Cannavaro, Napolitaan van geboorte en trainer van Quanjian. Ook Romelu Lukaku genoot belangstel­ling van Cannavaro, terwijl Marouane Fellaini hem werd aangeboden. Mogelijk komt het deze zomer tot een transfer van één of twee andere Rode Duivels.

Alleen is maar alleen. Axel Witsel (28) had stilletjes gehoopt dat hij niet de enige Belg zou zijn die dit weekend aan de aftrap staat van het nieuwe seizoen in de Chinese Super League. En het heeft ook niet veel gescheeld of er was een tweede Belg bijgekomen. Dries Mertens stond dicht bij een overgang naar Tianjin Quanjian, de club van Witsel. Het was coach Fabio Cannavaro, die op de komst van Mertens had aangedrong­en. “Ik heb gepraat met Dries Mertens”, zegt Fabio Cannavaro. “Maar toen ik met hem aan het spreken was, begon hij ineens veel te scoren. Daarom is het bij praten gebleven.”

Mertens praatte ook met Axel Witsel over het voetbal en leven in China. Hij bevestigde eerder al dat hij over een bod naar China had nagedacht. Vorige dinsdag sloot de transferpe­riode in China. Maar in de zomer gaat ze weer open en de kans is reëel dat er dan één of twee Belgen alsnog de stap naar het oosten zetten.

Fellaini geweigerd

“Er zijn fantastisc­he spelers in jullie nationale ploeg die interessan­t kunnen zijn voor China”, zegt Cannavaro. “Radja Nainggolan was interessan­t omdat hij een Aziatisch paspoort kan hebben. Ondertusse­n is de wet veranderd en kan je nog maar drie buitenland­ers opstellen. Voor de rest denk ik aan spelers van 28 à 29 jaar. Marouane Fellaini werd me aangeboden, maar ik heb zijn makelaar gezegd dat ik op zoek was naar een ander profiel.”

De gewezen Italiaanse wereldkamp­ioen heeft met Witsel al zijn centrale middenveld­er en is op zoek naar een diepe spits. Hij had zijn oog laten vallen op Romelu Lukaku, die nog steeds niet heeft bijgeteken­d bij Everton. Maar Lukaku zelf vindt het nog te vroeg om naar China te trekken.

“Met Lukaku valt te praten”, zegt Cannavaro. “Maar het probleem is Everton. Dat wil hem niet zomaar laten gaan. Het feit dat Lukaku jonger is ( 23, red.), is het probleem niet. Sommige mensen denken dat een speler als hij niet haalbaar is. Maar Lukaku kan perfect naar China komen. Kijk naar Oscar. Die is 25 en ruilde Chelsea voor Sjanghai SIPG. Waarom? Omdat voetbal voetbal is in de hele wereld. Elke speler wil bij een club spelen die wint. In China wordt Guangzhou elk jaar kampioen. Dat is best een hoog niveau.”

Veto voor Rooney

Tianjin Quanjian is een promovendu­s in de Super League, maar wil vanaf volgend seizoen meedoen voor de prijzen. De eigenaar is ambitieus en benaderde de voorbije weken onder anderen Diego Costa, Wayne Rooney, Falcao en Pierre-Emerick Aubameyang. Die transfers gingen niet door om verschille­nde redenen. Cannavaro stelde zijn veto voor Rooney en Falcao omdat die al boven de dertig zijn en niet bij zijn spelstijl passen. Dortmund weigerde dan weer te onderhande­len over Aubameyang. En Chelsea wilde zijn titelaspir­aties niet in het gedrang brengen door Diego Costa

te laten vertrekken. In afwachting van een transfer deze zomer huurt Quanjian daarom Junior Moraes van Dynamo Kiev tot in juni. Tianjin Quanjian gaat zaterdag op de eerste speeldag van de Chinese Super League op bezoek bij middenmote­r Guangzhou R&F. De wedstrijd begint om 8.30u ’s ochtends Belgische tijd.

Fabio Cannavaro (coach van Tianjin Quanjian) “Ik heb gepraat met Dries Mertens. Maar toen begon hij ineens veel te scoren. Daarom is het bij praten gebleven.” “Het probleem bij Lukaku is Everton. Dat wil hem niet zomaar laten gaan. Dat hij nog jonger is, is echt geen probleem.”

 ??  ??
 ?? FOTO BELGA ??
FOTO BELGA
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium