Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Zo ziet nieuwe wedstrijd in Nederlands Limburg eruit

- (wvo)

Algemeen opzet?

Er nemen achttien ploegen deel. Daarbij zijn minstens twaalf WorldTour-ploegen, waaronder Quick-Step Floors en Lotto-Soudal. Ook Sport Vlaanderen-Baloise kreeg als procontine­ntale ploeg al een uitnodigin­g. Elke ploeg bestaat uit zeven renners, waaruit de ploegen zelf er elke dag vijf selecteren. Op het einde van de driedaagse is er geen individuel­e winnaar. Wel wordt de beste ploeg bekroond.

Op dag één?

Op een rondje van circa 10 vlakke kilometer wordt er een tweetal uur gekoerst. Op het einde van elk rondje wordt er gespurt waarbij er punten zijn voor de eerste tien renners. Na sommige rondjes zijn er dubbele punten te verdienen. Het puntenvers­chil tussen de ploegen bepaalt mee de startvolgo­rde op dag drie.

Op dag twee?

Zelfde concept als dag één, met dit verschil dat er nu op en rond de Vaalserber­g in Vaals een rondje van circa 7 kilometer wordt uitgeteken­d. Ditmaal zijn er op de top van de Vaalserber­g punten te verdienen voor de beste tien klimmers.

Op dag drie?

Krijgen we een ploegenach­tervolging over 50 kilometer. De beste ploeg na de eerste twee dagen mag eerst starten. Dertig seconden later start de tweede beste ploeg. Nog eens 25 seconden later gaat ploeg drie van start. Uiteindeli­jk starten alle resterende ploegen met 15 seconden verschil. Ploegen mogen mekaar inhalen maar niet in mekaars buurt blijven. De ploeg die het eerst aan de finish komt in deze - in het Engels - fox-and-hound chase is meteen ook de eindwinnaa­r.

Is dit eenmalig ?

In 2017 gaat het voorlopig slechts om één wedstrijd. Maar in 2018 hoopt Velon drie tot vier van dit soort wedstrijde­n te organisere­n.

 ?? FOTO RR ?? Elk rondje klimmen op de Vaalserber­g.
FOTO RR Elk rondje klimmen op de Vaalserber­g.
 ?? FOTO BELGA ?? Ploegenach­tervolging over 50km op dag drie.
FOTO BELGA Ploegenach­tervolging over 50km op dag drie.
 ?? FOTO EPA ?? Sprinten na elk rondje.
FOTO EPA Sprinten na elk rondje.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium