Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Plots kreeg ik de fiets van TomBRider”

- Nikolas Maes, renner LottoSouda­l, ploegmaat en k amergenoot van 2010 tot 2016 (jpdv) 9 april, Parijs Roubaix: dan neemt Tom Boonen afscheid van het profpeloto­n waarin hij zestien jaar vertoefde. Een lange periode gevuld met een massa anekdotes.

“Afgelopen zaterdag was bijzonder: voor de start van de Omloop zag ik voor de eerste keer dit seizoen Tom Boonen. Zeven jaar mijn ploegmaat, nu een tegenstand­er. Veel contact was er niet: een ‘fist bump’ en een typische quote van Tom: Nikolas, niet vergeten: de eerste pannenkoek­en zijn voor de kinderen!”

“Dat heb ik Tom voor het eerst horen zeggen in de Ronde van Qatar in het seizoen 2012. Op de kamer bladerden we samen door het roadbook toen ik langs mijn neus weg vroeg of Tom veel belang hechtte aan die vroege wedstrijde­n. Daar is dat ontstaan: Neen jom, de eerste pannenkoe

ken... 2012 was een magisch jaar voor Tom, die in het voorjaar de ene grote pannenkoek na de andere binnen speelde.”

“Het stond overigens in de sterren geschreven dat onze paden zouden kruisen doorheen onze carrière. Als jeugdrenne­r was ik aangeslote­n bij de Kortrijk Groeninge Spurters, een van de beste Belgische jeugdploeg­en. In 2001 had ik als eerstejaar­s nieuweling een nieuwe fiets moeten krijgen, maar omdat de levering uitbleef gaf het team me tijdelijk een oud exemplaar: een witte Lightspeed, precies op mijn maat! Ik was superblij en besloot de fiets grondig te bestuderen. Bleek er onderaan een sticker op te kleven: TOMB-RIDER, een woordspeli­ng op de film Tomb Raider met Lara Croft. Bleek dat ik de oude fiets gekregen had van een opkomend talent in de ploeg, een laatstejaa­rs belofte. Ik kende hem nog niet, maar hij heette Tom Boonen.”

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium