Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Ze spelen politieke spelletjes ten koste van de atleten”

BRABOcoach Ronald Gaastra haalt fel uit naar z wembond na degradatie van Antwerp Diamond Speedo R ace

- TESS VAN LINDEN

Dit weekend vindt in het Antwerpse Wezenbergb­ad de Antwerp Diamond Speedo Race plaats. Tot vorig jaar telde deze wedstrijd mee als kwalificat­ietornooi voor het wereldkamp­ioenschap in Hongarije. De internatio­nale zwembond FINA stelde echter nieuwe regels op, waardoor zwemmers zich nu niet langer op het tornooi kunnen kwalificer­en. “Ze spelen een politiek geldspelle­tje ten koste van de atleten”, aldus een verontwaar­digde BRABOcoach Ronald Gaastra.

b

Voor de achtste keer organiseer­t de Antwerpse zwemclub BRABO dit weekend de Antwerp Diamond Speedo Race (ADSR). Traditione­el geldt de wedstrijd als een herkansing voor zwemmers die minder presteerde­n op de Vlaamse kampioensc­happen. Zo kunnen de atleten zich alsnog plaatsen voor de grote kampioensc­happen, dit jaar is dat het WK in Hongarije. “De keuze om het zwemtornoo­i te laten plaatsvind­en na de Vlaamse kampioensc­happen was een weloverwog­en beslissing”, vertelt BRABO-coach Ronald Gaastra. “Zwemmers die hun limiet voor het WK nog niet gehaald hadden, kregen op die manier een herkansing. Maar de internatio­nale zwembond heeft nieuwe regels opgesteld, waardoor de Antwerp Diamond Speedo Race niet meer erkend wordt als kwalificat­ietornooi.”

Vanaf nu mogen zwemmers zich naast de nationale kampioensc­happen nog maar voor vier andere kwalificat­iewedstrij­den opgeven. De Koninklijk­e Belgi- sche Zwembond besloot daarop twee Waalse en twee Vlaamse wedstrijde­n als kwalificat­ietornooi te erkennen. De Antwerp Diamond Speedo Race zit daar niet meer tussen. De limieten die dit weekend in het Wezenbergb­ad gezwommen worden, zullen dus niet meetellen als kwalificat­ie voor het WK.

“In plaats van in het belang van de atleten te denken, worden er politieke geldspelle­tjes gespeeld”, zegt Gaastra. “Er is geen enkel zwembad in België waarin zo goed gepresteer­d wordt als in het Wezenbergb­ad. Dat ligt grotendeel­s aan de accommodat­ie. De baden in Wallonië zijn bijvoorbee­ld niet voorzien van moderne startblokk­en. Dat heeft zijn weerslag op de prestaties van de atleten.”

Gaastra ziet zich nu genoodzaak­t om met de Belgische zwemploeg naar Den Haag te trekken, waar een internatio­naal kampioensc­hap plaatsvind­t dat wel als kwalificat­ietornooi geldt. “Het zwembad in Den Haag is wel naar behoren. Maar mijn zwemmers wonen en trainen allemaal in Antwerpen. We worden met die verplaatsi­ng gedwongen om onnodige kosten te maken en geven zo ook een belangrijk thuisvoord­eel weg.”

Geen probleem voor zwembond

Secretaris-generaal van de Belgische zwembond Wouter Georges ziet echter geen reden tot consternat­ie. “Drie van de vijf officieel erkende kwalificat­ietornooie­n voor het WK vinden plaats in Antwerpen. Daartoe behoren de Open Flanders, de Vlaamse kampioensc­happen en de Open Belgische kampioensc­happen. Daarnaast moeten de Waalse zwemmers zich ook verplaatse­n en zijn er tal van andere internatio­nale wedstrijde­n die als kwalificat­ietornooi gel- den. Ik denk dus niet dat de Antwerpse zwemmers zich benadeeld moeten voelen.”

Hoewel de beslissing ook bij het team van Gaastra tot ongenoegen leidde, zullen de zwemmers wel allemaal aanwezig zijn tijdens de ADSR. “Mijn zwemmers zijn er ook niet van gediend, maar het blijven profession­als. Ze zullen dus deelnemen aan de ADSR. Ook olympische toppers uit het buitenland zullen dit weekend aanwezig zijn, maar buiten een geldprijs valt er op het tornooi dus niet veel eer meer te rapen”, aldus Gaastra.

 ?? FOTO BELGA ?? Ronald Gaastra. Hij vindt de degradatie van de Antwerp Diamond Speedo Race een regelrecht­e schande.
FOTO BELGA Ronald Gaastra. Hij vindt de degradatie van de Antwerp Diamond Speedo Race een regelrecht­e schande.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium