Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Jaloerse ex vermoordt vrouw op café met messteek in hart

Eerst rustig met haar gepraat, daarna teruggekee­rd met een mes

- DIRK COOSEMANS, NANCY VANDEBROEK, JOHNNY GEURTS

Met een messteek, recht in het hart. Zo doodde René F. (63) zaterdagoc­htend zijn veel jongere vrouw Femke Wetzels (38) tijdens een feestje in café Chaplin in Lanaken, Limburg. Na twintig jaar was de relatie stukgelope­n en dat kon de jaloerse dader niet verkroppen. Voor de ogen van de feestende caféganger­s sloeg hij toe met een aardappelm­esje.

Tandartsas­sistente Femke Wetzels en haar man René F., een gepensione­erd vrachtwage­nchauffeur waren twintig jaar samen, waarvan zestien jaar getrouwd. “Ze was heel wat jonger maar viel voor zijn charmes. Hij was een gentleman en had een welgesteld en zorgeloos leven”, klinkt het bij kennissen. Sinds januari was de relatie over. “Femke kon niet meer om met zijn bezitterig­heid. Hij controleer­de haar hele doen en laten. Het werd alsmaar erger waardoor de relatie knapte. Sinds twee maanden waren ze uit mekaar”, zegt een vriend van de vrouw.

Nieuwe vriend

De knappe Nederlands­e die uit Maastricht afkomstig is, had sinds kort ook een nieuwe vriend: de eigenaar van het café Chaplin. Vrijdag was ze daar op een feestje. René F. arriveerde er wat later ook. Volgens caféganger­s hebben Femke, haar vriend en René toen een lang gesprek gehad. “Een gewoon gesprek. Hij leek kalm”, zegt een ooggetuige.

Nadien vertrok René gewoon uit het café. “Alsof hij de breuk aan- vaardde.” Maar om 2u ’s nachts stormde hij plots vanuit het niets de gelagzaal weer binnen, gewapend met een aardappelm­es. René liep naar Femke en plofte het mes recht in de borst van zijn vrouw. De vrouw liep in totaal vijf of zes messteken op. Omstaander­s ontfermden zich over haar.

Een medewerker van het café slaagde erin om René te overmeeste­ren en in een houdgreep te nemen. “Ik heb de uitzinnige man naar buiten gesleept. Hij sloeg wild om zich heen en heeft met het mes mijn hand meerdere keren geraakt. Daarna pookte hij het mes in de achterkant van mijn bovenbeen. Twee mannen zijn dan ter hulp geschoten en hebben zich op de dader geworpen”, vertelt de medewerker.

Ziekenhuis

Femke werd in allerijl afgevoerd naar het hospitaal. Ze was eerst nog bij bewustzijn, maar overleed later toch in het ziekenhuis. Een messteek had haar hart geraakt. De politie die ter plekke snelde, rekende René F. in. Hij werd gearrestee­rd op verdenking van doodslag en werd opgesloten in de gevangenis. Hij heeft twee gezwollen ogen, een gevolg van de vechtparti­j na de messteken. In de cel wordt hij om het kwartier wakker gemaakt uit vrees dat hij zelfmoord zou plegen.

Dat risico bestaat, want andere vrienden weten dat hij zich de laatste weken meelijwekk­end ge- droeg. “Hij zei dat hij een hartaanval zou krijgen van verdriet als Femke weg zou gaan. Een andere keer vertelde hij dat hij zelfmoord zou plegen omdat hij niet zonder haar kon.”

René V. zeult een donker verleden met zich mee. Tussen 1976 en 1987 zou hij verschille­nde keren in de gevangenis gezeten hebben. Het is niet meteen duidelijk waarom.

 ??  ?? Café Chaplin in Lanaken waar Femke ( rechtsbove­n) doodgestok­en werd door haar exman René F.
FOTO'S TOM PALMAERS, RR
Café Chaplin in Lanaken waar Femke ( rechtsbove­n) doodgestok­en werd door haar exman René F. FOTO'S TOM PALMAERS, RR

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium