Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Nachtenlan­g slapen in tentje voor schoolpoor­t

- (jaa)

Opvallend: de wachtrijen vormden zich in Schoten alleen voor de scholen met ervaringsg­ericht onderwijs.

De krappe parking voor de Burgemeest­er Marnixscho­ol leek de voorbije dagen een markt voor tweedehand­scampers. Er stonden er wel zeven. Andere ouders sliepen de voorbije nachten in hun gewone auto. “We schrokken toen we hier vrijdagavo­nd toekwamen. Er stonden toen al ouders voor dertien kindjes. De eersten waren hier naar verluidt woensdagav­ond al gearriveer­d”, vertelt Yensa Heylen mama van Kyo (1,5). “Er zijn vijftien vrije plaatsen voor het instapklas­je. Normaal zijn we er dus bij. De sfeer onder de ouders is gemoedelij­k en er is geen discussie over de volgorde.”

Directeur Karen Dierckx is de kampeertoe­standen voor haar kleinschal­ig en van oorsprong Nederlands schooltje intussen gewend. Eind vorige week kwam ze langs voor een praatje en liet ze twee werftoilet­ten plaatsen.

“Comfortabe­l is anders, maar we houden dit wel vol”, zeggen Yensa en haar echtgenoot Chris Aerts. “Dit is een uniek schooltje, waar de creativite­it en ondernemin­gszin van de kinderen echt gestimulee­rd worden. Ik ben er vroeger zelf geweest en wil Kyo nu dezelfde ervaring gunnen.”

Ook de parking van De Tuimelaar deed de voorbije dagen en nachten dienst als camping. Bert Hoskens heeft kleine oogjes wanneer we hem zaterdagmi­ddag uit de tent zien kruipen. “Ik wilde geen risico lopen. Onze dochter June (2) heeft een apart karaktertj­e, dat volledig past bij de aanpak van deze school”, weet Bert.

Opvallend is dat de kampeertoe­standen zich in Schoten enkel voordeden bij scholen met ervaringsg­ericht onderwijs. Na een periode van leegloop zag directeur Elke Van Der Auwera het leerlingen­aantal in De Tuimelaar de voorbije jaren plots opnieuw flink stijgen, met dit schooljaar 104 inschrijvi­ngen als voorlopig record.

Ondanks de goede sfeer onder de wachtende ouders, vindt Schotens schepen van Onderwijs Lieven De Smet (N-VA) het jammer dat er voor scholen gekampeerd wordt, al zijn er geen plannen voor een inschrijvi­ngsregiste­r. “In sommige scholen komen nu eenmaal maar weinig plaatsen vrij en die zijn soms erg gegeerd, met dergelijke toestanden tot gevolg. Maar dankzij de 6,4 miljoen euro extra middelen die we onlangs van de Vlaamse overheid kregen, kunnen tal van lagere scholen hun capaciteit binnenkort flink uitbreiden. Tegen 2018 zullen er in de Schotense lagere scholen 809 kinderen meer terechtkun­nen dan nu het geval is.”

 ??  ?? Bert Hoskens wil dochtertje June (2) in De Tuimelaar inschrijve­n.
FOTO JAN AUMAN
Bert Hoskens wil dochtertje June (2) in De Tuimelaar inschrijve­n. FOTO JAN AUMAN

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium