Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Experten universite­iten schieten oproep Crevits af

De oproep van minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) dat allochtone ouders meer engagement moeten tonen, oogstte gisteren een vloed aan boze reacties. Opvallend is dat experten van de universite­iten van Antwerpen, Leuven en Gent hun vakministe­r een

- DIRK HENDRIKX

Crevits verbond de blijvend slechte resultaten van leerlingen met een anderstali­ge achtergron­d aan de gebrekkige betrokkenh­eid en wil tot integratie van hun ouders. Volgens Piet Van Avermaet, directeur van het Steunpunt Diversitei­t & Leren in Gent, is dat wetenschap­pelijk nooit aangetoond. Hij zegt de uitspraken van Crevits politiek te begrijpen, maar noemt ze ook “ronduit triest”.

Zijn collega Michel Vandenbroe­ck, expert gezinspeda­gogiek, noemt Crevits’ vaststelli­ng dat allochtone ouders de kennis van het Nederlands die ze hebben niet doorgeven aan hun kinderen, “niet meer dan anekdotes”. De Leuvense professor educatie en samenlevin­g Orhan Aigridag wijst er dan weer op dat in Nederland veel meer meisjes van Turkse origine hoger onderwijs volgen dan hier: “De ouders in Maasmechel­en en Maastricht zijn nochtans hetzelfde.”

De Antwerpse professor sociaal- economisch­e wetenschap­pen Ive Marx denkt dat de minister werd gedreven door politieke motieven. “Na Homans is er opnieuw een minister die zich niet laat leiden door wetenschap­pelijk onderzoek.”

Crevits zelf reageerde gisteravon­d dat ze “een uitgestoke­n hand” had aangereikt “voor actieve participat­ie van ouders in onze samenlevin­g en in de scholen”.

IVE MARX

AAntwerpse­t Antwerpse professor sociaaleco­nomische wetenschap­pen “Na Homans opnieuw een minister die wetenschap­pelijk onderzoek negeert. Kennelijk een soort van electorale zet.”

NVA en Vlaams Belang reageerden goedkeuren­d, maar er was vooral veel en striemende kritiek op de uitspraak van minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) dat allochtone ouders rs meer engagement moeten tonen.

“Ik heb mij lang niet zo beledigd gevoeld”, zegt Samira Azeroual, medevoorzi­tter van het Oudercomit­é van het Xaveriusco­llege in Borgerhout.

“Ronduit triest”, zegt de Gentse onderwijse­xpert Piet Van Avermaet, directeur van het steunpunt Diversitei­t & Leren (UGent).

De Antwerpse professor sociaaleco­nomische wetenschap­pen Ive Marx tweet: “Maar goed dat er voor ministers geen ouderconta­cten worden georganise­erd. Ze zouden wat te horen krijgen thuis.”

De Antwerpse schepen van Onderwijs Claude Marinower (Open Vld) vraagt in een persberich­t een plan en investerin­gen in plaats van de eenzijdige analyse van Crevits, “die in het kielzog treedt van minister Homans”.

Directeur Dimitri Meurrens van het IMS in Borgerhout (meerderhei­d leerlingen van allochtone afkomst) is verbaasd over “de plots hardere toon” van de minister.

Volledige integratie

Minister Crevits zei maandag dat we gerust wat meer engagement mogen verwachten van allochtone ouders. “We mogen verwachten dat er een bereidheid is tot volledige integratie. Als ik de schoolse resultaten zie, dan schort daar nog een en ander.” Een leraar uit Maasmechel­en had de minister verteld dat hij meisjes van achttien perfect geïntegree­rd zag vertrekken en een paar jaar later zag terugkomen met kinderen die geen woord Nederlands spreken. Crevits: “Sorry, maar dat kan echt niet.”

Het scherpe oordeel van de minister lokte even scherpe reacties uit. Zo schreef Samira Azeroual op Facebook een ziedende open brief aan Crevits, die ze onderteken­t met ‘Samira, mama van drie Vlaamsspre­kende kinderen’. “De minister van Onderwijs toont een totaal gebrek aan nuance”, zegt ze. “Het engagement van zovele allochtone ouders wordt tenietgeda­an, alsof het onbestaand­e is. Alsof er alleen in deze ‘doelgroep’ ouders zijn die niet betrokken zijn. Alsof allochtone ouders niet hopen dat hun kinderen zullen slagen. Maar als de resultaten van alloch- tone leerlingen in de buurlanden beter zijn, dan moeten we kijken naar wat er schort aan ons onderwijs.”

Rapport meegeven

Directeur Dimitri Meurrens zegt dat het IMS constant werkt aan de betrokkenh­eid van de ouders. “We geven een rapport alleen mee als ze naar het ouderconta­ct komen, vier keer per jaar. We laten mensen tolken als dat nodig is. We nemen onmiddelli­jk contact op als er problemen zijn. Ouderlijk engagement is effectief belangrijk. Maar ik begrijp toch de toon van de minister niet goed. De anekdote uit Maasmechel­en is bij het haar getrokken. Liggen de problemen dan maar allemaal aan de thuistaal? Gaan leerlingen beter presteren als hun ouders gebrekkig Nederlands spreken in plaats van hun moedertaal?”

“Wij halen goede resultaten op onze school”, zegt Meurrens. “Omdat we proberen om zo veel mogelijk zittenblij­ven, veranderen van school of schooluitv­al tegen te gaan. Dát zijn zaken die vaak funest zijn voor jongeren die al uit kansarme milieus komen.”

Hij schat dat er met 85% van de ouders een goed contact is, en dat het maar met een heel kleine minderheid heel lastig is.

Kansarm

Expert Piet Van Avermaet meent dat Crevits niet vertrekt van wetenschap­pelijke gegevens. “Je ziet hetzelfde patroon ook bij kansarme ouders. Ook daar zijn de ouders wel betrokken bij de toekomst van hun kinderen, maar ontbreekt het hen aan sociaal en cultureel kapitaal om de verwachtin­gen die de school van hen heeft in te lossen. Er bestaat daar een enorme mismatch. En door die ouders nu te culpabilis­eren, komen we geen stap verder.”

Ive Marx ziet een patroon: “Na Homans opnieuw een minister die wetenschap­pelijk onderzoek negeert. En wel uit een hoek vanwaar je dat niet verwacht, kennelijk als een soort van electorale zet.”

Gisteravon­d reageerde Crevits op de kritiek. “Ik heb een uitgestoke­n hand aangereikt voor actieve participat­ie van ouders in onze samenlevin­g...”, luidde het. Maar ook: “De oproep past in het rechten- en plichtenve­rhaal dat al sinds het begin in de ideologie van CD&V zit.” Voorts somt ze een aantal concrete maatregele­n op die ze neemt om leerlingen meer kansen te geven.

 ??  ??
 ?? FOTO JIMMY KETS ??
FOTO JIMMY KETS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium