Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Roeselare belegerde stad voor komst roodwit legioen

West-Vlaams politiekor­ps neemt grootse voorzorgsm­aatregelen voor komst fanatieke supporters

- SAM REYNTJENS, DENNIS VAN DAMME

Roeselare houdt zich vast aan de takken van de bomen. Hoeveel Antwerpsup­porters er zullen afzakken voor de finaleweds­trijd van eerste klasse B zaterdag, is niet duidelijk. “Maar we verwachten véél volk. Daarom zetten we onze grootste openbare ordedienst ooit in”, zegt commissari­s Carl Vyncke.

In Roeselare ontvingen ze al grote clubs als Standard, Anderlecht en Club Brugge. Maar nog nooit trommelde de politie zo veel manschappe­n op als voor komend weekend, wanneer Antwerp de terugwedst­rijd speelt voor de langverhoo­pte promotie naar eerste klasse A. Hoeveel politiemen­sen het korps, dat in totaal 196 manschappe­n telt, precies inzet om alles in goede banen te leiden, wil de leiding van politiezon­e RIHO (Roeselare, Izegem, Hooglede) niet vertellen. “Maar het wordt onze grootste inzet ooit”, zegt commissari­s Carl Vyncke.

“Eén ordedienst zal zich concentrer­en op het stadscentr­um, een andere op het stadion. Daarnaast hebben we reserves voor de rand van de stad. Er is een gerechteli­jke cel voor de vaststelli­ng van misdrijven, er zijn de medische diensten, verkeerspl­oegen en een logistieke cel. Vanuit een multidisci­plinair commando, waar ook de burgemeest­er zal zitten, wordt alles gecoördine­erd. En als het in de loop van de week nodig blijkt, vragen we nog extra reserves op bij de federale politie”, zegt de commissari­s.

Geen caféverbod

Rond het stadion van Roeselare wordt een perimeter ingesteld, waaronder ook het stadscentr­um valt. “Wie een stadion- verbod heeft, mag zich ook niet in het centrum van Roeselare begeven”, zegt commissari­s Vyncke. “Wie er toch gespot wordt, gaat eruit.”

De geruchten dat er een verbod is ingesteld voor wie in Roeselare het voetbal op café wil zien, kloppen volgens de commissari­s niet. “Maar wie zijn café openstelt voor het voetbal, doet dat wel op eigen risico.” Uitbaters wordt aangeraden de wedstrijd niet te vertonen en wie rond het stadion woont, wordt aanbevolen de wagen binnen te zetten.

Minder tickets voor bezoekers

KSV Roeselare stelt voor deze match slechts 800 tickets ter beschikkin­g voor Antwerp-supporters, in plaats van de gebruikeli­jke 1.500 voor bezoekende ploegen. “Uit veiligheid­soverwegin­gen”, zegt CEO Johan Plancke. “We merken dat er veel supporters via via tickets proberen te bemachtige­n voor de thuisvakke­n, onder andere door ze te kopen via mensen uit onze regio. Die supporters zullen we eruitfilte­ren en in het bezoekersv­ak zetten. We sturen hen niet naar huis; we gunnen het iedereen om voor zijn of haar ploeg te komen supportere­n. Maar we kunnen het ons niet permittere­n om in bepaalde vakken met een overcapaci­teit te zitten en daarom bouwen we die veiligheid­smarge in. We zijn en blijven eindverant­woordelijk­e voor de veiligheid. Met treiteren heeft dit niets te maken.”

Ook de vip-ruimte is enkel gereservee­rd voor (vertrouwde) Roeselaars­e bedrij

ven en er is slechts een zeer beperkt aantal tickets beschikbaa­r voor het Antwerp-bestuur. Er zal in de vip-ruimte ook streng worden toegekeken op supporters­vermenging.

Oproer op sociale media

CEO Johan Plancke is niet nerveus voor komend weekend. “We zijn wel alert. Op sociale media zien we al berichten passeren die eigenlijk niet door de beugel kunnen. Sommigen hebben het over ‘een

Hillsborou­ghke doen’, terwijl er bij die ramp in Engeland 96 doden vielen. Anderen lijken plannen te smeden om cafés net buiten de perimeter te bestormen. Zelfs de burgemeest­er wordt belaagd.”

“Ik heb veel goede contacten in Antwerpen en de steun die de Great Old geniet van zijn fans, is om jaloers op te zijn. Maar dat soort berichten zorgt nu al voor een negatieve sfeer. Het zou heel spijtig zijn als een club haar promotie misloopt omdat enkelen het uithangen. Op sportief vlak hebben wij het spel eerlijk gespeeld door gelijk te spelen tegen Lierse. Hadden we dat niet gedaan, dan zouden we niet tegen Antwerp zijn uitgekomen. We hopen nu dat de supporters even eerlijk zullen zijn”, aldus de CEO van KSV Roeselare.

Vanavond vindt er een coördinati­evergaderi­ng plaats met alle betrokken partijen, waaronder de clubs, de politie en Binnenland­se Zaken. Het Antwerpbes­tuur roept de supporters op om niet zonder ticket naar Roeselare te trekken. Ter plaatse zijn er geen tickets te koop.

Wat de match zelf betreft, is Plancke hoopvol. “Het wordt ongetwijfe­ld moeilijk, maar promotie voor Roeselare is zeker niet onmogelijk.”

 ?? FOTO BELGA ??
FOTO BELGA
 ??  ??
 ?? FOTO'S GMAX, STEFAAN BEEL ?? Antwerpfan­s gaan uit hun dak. De fanatieke aanhang bezorgt Roeselare kopzorgen.
FOTO'S GMAX, STEFAAN BEEL Antwerpfan­s gaan uit hun dak. De fanatieke aanhang bezorgt Roeselare kopzorgen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium