Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Weg met die plastic soep in de Schelde”

Turnhouten­aar gaat samen met Universite­it Antwerpen vervuiling meten én aanpakken

- ELIEN VAN WYNSBERGHE

Jaarlijks belandt er zo’n acht miljoen ton plastic in onze oceanen. “Als we niets doen, dan zwemt er tegen 2050 meer plastic dan vis in de zee”, zegt Dirk Pauwels uit Turnhout. Samen met de Universite­it Antwerpen wil hij die ‘plastic soep’ aanpakken, te beginnen met de Schelde.

“Samen met mijn vrouw heb ik Zero Plastic Rivers opgericht”, vertelt Dirk Pauwels. Hij is nochtans zelf geen ingenieur of bioloog. “Maar ik kon het probleem van de plastic soep gewoon niet langer aanzien. Er is dringend een grondige aanpak nodig. Of het gaat lukken om de gigantisch­e hoeveelhed­en plastic die nu al in onze oceanen drijven te verwijdere­n, weet ik niet. Maar wat wij willen doen, is een methode ontwikkele­n om te voorkomen dat er elk jaar 8 miljoen ton plastic – het equivalent van een vrachtwage­n per minuut – bijkomt.”

Zijn samenwerki­ng met de Universite­it Antwerpen wordt over enkele dagen beklonken. “Vanuit het idee ‘meten is weten’ gaan we samen een methode ontwikkele­n om de hoeveelhei­d plastic die de Schelde naar de zee vervoert, te meten. Want tot nog toe is het onderzoek daarnaar ontoereike­nd.”

Grote plasticvan­ger

De onderzoeks­groep ecosysteem­beheer van de UA reageert opgetogen op het initiatief van Pauwels. “Wij staan te popelen om mee te werken. Als een burger zo geëngageer­d is, is het onze taak om te helpen, zeker als die ook nog eens de nodige middelen aanreikt”, zegt Tom Maris van de onderzoeks­groep.

“Pauwels kwam een tijd geleden aankloppen met het idee om een grote plasticvan­ger te bouwen in de Schelde. Bij ons rees toen de vraag of dat wel verstandig is als je niet weet over hoeveel plastic het juist gaat, op welke plaatsen het meeste plastic in de rivier terechtkom­t en welke locaties het meest geschikt zijn om die afvalstroo­m tegen te houden. Daar gaan wij nu in eerste instantie bij helpen. We hebben al heel wat metingen lopen in de Schelde, onder meer op het vlak van debiet, getij, stroomsnel­heid, enzovoort. Voor ons houdt dit maar een kleine extra meting in, wat het project perfect haalbaar maakt. Daarom ook is de Schelde zo’n goed vertrekpun­t.”

Naar Maris’ weten is het de eerste keer dat er op deze manier te werk wordt gegaan. “Nergens werd voor een heel rivierbekk­en de vervuiling op deze wijze in kaart gebracht.” Wanneer uiteindeli­jk een duidelijk beeld bekomen is, is het de bedoeling dat de UA ook mee een geschikte constructi­e uitwerkt om het plastic uit de Schelde te vissen.

Iedereen kan steentje bijdragen

Zero Plastic Rivers wil vooral een centrale rol spelen in de aanpak van plasticver­vuiling. “De bedoeling is om alle betrokken actoren met elkaar in contact te bren- gen en zo een algemeen kader te bieden om de vervuiling van de oceanen aan te pakken”, legt Dirk Pauwels uit. “Want er is een breed draagvlak nodig om deze problemati­ek onder handen te nemen. Er bestaan al heel wat initiatiev­en, maar die zijn nog niet genoeg op elkaar afgestemd.” Volgens Pauwels is het cruciaal dat er de politiek, wetenschap­pelijke wereld, bedrijfswe­reld en gewone burgers gaan samenwerke­n.

Op dit ogenblik kan Pauwels al rekenen op de steun van NV Waterwegen en Zeekanaal (verantwoor­delijk voor het beheer van de Schelde), de Vlaamse Milieumaat­schappij (VMM) en de Openbare Vlaamse Afvalmaats­chappij (OVAM). En hij zet zijn strijd ook op andere vlakken voort.

“Het probleem vraagt om een mentalitei­tswijzigin­g bij de hele bevolking. Sensibilis­eren is daarbij noodzakeli­jk, want een kleine hoeveelhei­d plastic kan al heel wat schade aanrichten. Wat me optimistis­ch stemt, is dat er al veel mensen mee bezig zijn. Maar wanneer je kijkt naar Aziatische, Afrikaanse en Zuid-Amerikaans­e landen, dan merk je dat de vervuiling daar echt verschrikk­elijk is. Het is de bedoeling dat we de ontwikkeld­e technieken gaan exporteren, in de hoop dat er overal ter wereld iets mee wordt gedaan. Want zolang er geen oplossing is, wordt het probleem elke dag erger.”

Dirk Pauwels spreekt nu donderdag om 19.45u op het eerste Conscious Café in de Nieuwe Vrede, Vredestraa­t 1622 in Berchem. www.zeroplasti­crivers.com. Facebook: Conscious Crew

 ?? Dirk Pauwels.
FOTO KIONI PAPADOPOUL­OS ??
Dirk Pauwels. FOTO KIONI PAPADOPOUL­OS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium