Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Helft Belgen single in 2060

Gevolg van vergrijzin­g, maar ook van bruisend stadsleven

- MYRTE DE DECKER

Het aantal singles in België blijft toenemen. Deels door de vergrijzin­g en echtscheid­ingen, maar ook door de Sex and the Citygenera­tie die geniet van het bruisende stadsleven.

Alleen de kosten voor een huis dragen of de vuilniszak­ken die alweer duurder worden: singles dragen bijna altijd meer lasten dan gehuwden of samenwonen­den. Tegen 2060 zal de helft van alle Belgische huishouden­s uit één persoon bestaan. Ter vergelijki­ng: in 2016 was dat nog

maar een op de drie. In 1991 ging het om 29%. Dat blijkt uit de nieuwste cijfers van Federaal Planbureau België, dat vandaag de demografis­che vooruitzic­hten 2016-2060 voorstelt.

“Die toename kunnen we toeschrijv­en aan twee groepen”, zegt Dimitri Mortelmans, socioloog aan de Universite­it Antwerpen. “De vergrijzin­g speelt een grote rol. Zowel alleenstaa­nden als weduwes/ weduwnaars willen langer zelfstandi­g thuis wonen.”

Ook het Planbureau herkent die trend. Veel toekomstig­e singles zijn vrouwen ouder dan tachtig. De tweede groep is volgens Mortelmans de Sex and the City

generatie: “Dat zijn de “happy sin

gles” die graag in bruisende grootstede­n wonen.”

Het Planbureau ziet ook een derde groep: alleenstaa­nde mannen tussen dertig en vijftig jaar. Zij hebben meestal een echtscheid­ing achter de rug.

Singlerefl­ex

De vooruitzic­hten zijn niet per se negatief voor België, maar het beleid moet zich wel aanpassen. “Deze resultaten stemmen tot nadenken”, zegt Philippe Donnay van het Federaal Planbureau. “Op het vlak van woon- en mobiliteit­sbeleid moet rekening worden gehouden met deze verwachtin­g.”

“We zien dat er al maatregele­n worden genomen”, zegt Carla Dejonghe, voorzitste­r van vzw All1, een belangenve­reniging voor personen die alleen wonen. Zij vragen al een paar jaar aan alle beleidsmak­ers om een “singlerefl­ex” in te bouwen, zodat de alleenstaa­nden niet te veel worden benadeeld. “Brussel trekt de

kar”, zegt Dejonghe, “maar ook de belastingv­erlaging in Mechelen ter compensati­e van de verhoogde afvaltaks zet de goede toon.”

Kleinere appartemen­ten

Al is dat niet voldoende. Urbanoloog Johan Rutgeerts (KU Leuven) wijst op de nood aan kleinere woningen: “95 vierkante meter met twee slaapkamer­s kan niet meer. Kleinere units van 50 tot 65 vierkante meter, zoals in Scandinavi­sche landen, moeten hun weg vinden in België. Zowel bij bouwheren als in de opleidinge­n wordt daar al over nagedacht. Nu de Belg zelf nog, want de baksteen in onze maag blijft. Een eigen woonst is nog altijd ons appeltje voor de dorst. Nadenken over een alternatie­f pensioenpl­an is nodig.”

Opmerkelij­k is dat in tegenstell­ing tot de rest van België, de singles in Brussel nu al de helft van de huishouden­s vormen.

Veel actieve jongeren zien economisch­e en culturele voordelen aan wonen in de grootstad. Maar er is ook de grote instroom van jonge migranten. De vergrijzin­gsfactor wordt er dan ook grotendeel­s tenietgeda­an door de nieuwkomer­s.

PHILIPPE DONNAY

Federaal Planbureau “Deze resultaten stemmen tot nadenken, het woon en mobiliteit­sbeleid moet volgen.”

 ?? FOTO RR ?? Door het stijgende aantal singles is er ook meer nood aan kleinere appartemen­ten van 50 tot 65 vierkante meter, zoals in de Scandinavi­sche landen.
FOTO RR Door het stijgende aantal singles is er ook meer nood aan kleinere appartemen­ten van 50 tot 65 vierkante meter, zoals in de Scandinavi­sche landen.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium